StoryEditorOCM
DubrovnikDANAS U TVRĐAVI IMPERIAL NA SRĐU

Fotomonografija 'Nepokoreni Dubrovnik' Zlatka Kallea<br />  <br />  

Piše DV
5. prosinca 2017. - 10:22

U tvrđavi Imperijal na Srđu danas u 16 sati povodom Dana dubrovačkih branitelja djelatnici Muzeja Domovinskog rata priredili su program za branitelje i građane. Među ostalim predstaviti će se i foto monografija ratnog fotografa Zlatka Kalle – 'Nepokoreni Dubrovnik' u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koja obuhvaća njegove fotografije nastale 1991.-1992. na dubrovačkom području. Promocija će biti  popraćena i prezentacijom dijela odabranih snimaka.

Fotomonografija „Nepokoreni Dubrovnik“ zbirka je fotografija snimljenih između 1990. i 1992. godine. Složene kronološki, one obuhvaćaju život u Dubrovniku i okolici u teško, ali herojsko vrijeme Domovinskog rata: blokada grada, Konvoj, okolna mjesta - Slano, Konavle, Cavtat, dubrovačka zračna luka, posljednji dani oslobađanja privremeno okupiranog teritorija na jugu Hrvatske, Tigrovi, zajedničko slavlje hrvatskih vojnika i građana Cavtata, dolazak toliko željenog mira, slobode i demokracije.
Fotografije su snimljene tijekom nekoliko višednevnih dolazaka u Dubrovnik. Sav materijal snimljen je u vrlo ograničenom vremenu – svega dva do tri dana. U tim okolnostima nije bilo vremena za fotografska istraživanja, već se radilo kao i uvijek – brzo, fotoreporterski, motiv za motivom stvarao se pred objektivom. U to još analogno doba filmove se odmah razvijalo i slalo domaćim i svjetskim novinskim redakcijama.  Kako se pokazalo i kako to uvijek i jest, fotografije, vijesti, novinski članci, bili su od najveće važnosti za prikaz stanja u Hrvatskoj na početku Domovinskog rata, kako bi se vidjelo što se uistinu događa u Hrvatskoj. Diplomatske note, politička lobiranja ipak nisu bila dostatna za dolazak mira. Oslobođenje je donijela vojska, uz najskuplju cijenu. Broj mrtvih kao i razmjeri uništavanja i ničim izazvana devastacija prostora, ostavljaju bez teksta, dio toga prikazuju fotografije ove knjige.

Fotografu Dubrovnik predstavlja vječni motiv – ljepotu kamene arhitekture, čaroban ambijent, spoj bijelog kamena i plavog mora. Zbog fotografiranja u Dubrovniku se čekao prvi dan sunca nakon kiše, sve se pomno pripremalo. Namjera je bila snimiti najljepše motive arhitekture, ljudi, zalazaka sunca, fotografski istraživati, slagati kadrove... No, umjesto ljepota Dubrovnika, dočekali su me šuta, eksplozija granata, spaljene kuće, rupe od granata, oštećeni kamen, mrtvi ljudi, potonuli brodovi, polomljene kamene skulpture, ograde i fasade, plač. Sve to u gradu pod zaštitom UNESCO-a.
Ova fotomonografija je dokument hrabrog vremena, prikaz vijesti i novinarskih fotografija objavljenih u hrvatskim i svjetskim medijima, kao podsjetnik na tešku, ali hrabru i slavnu borbu hrvatskog naroda za slobodu i demokraciju. Sve fotografije snimljene su fotoaparatima Nikon FM2 i Nikon F3 i samo s dva objektiva 35 mm 2,8 i 180 mm 2,8.
 
Zlatko Kalle rođen je u Zagrebu 1965. godine. Fotografijom se počeo baviti kao dječak gledajući i učeći od oca strastvenog fotoamatera. Maturirao je na fotografskom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn i uskoro odlučio pretvoriti hobi u profesiju. Prva izložba fotografija Osorski motivi - maturalni rad i dan-danas stoji izložena u Osoru.
Godine 1990. počeo je raditi kao fotoreporter u Večernjem listu, potom u Vjesniku, gdje je radio dugi niz godina kao fotoreporter, ratni fotoreporter i urednik fotografije te kao prevoditelj, suradnik na mnogim projektima i izložbama. Njegove fotografije prenosile su agencije Reuters, Associated Press, European Pressphoto Agency, PA Images, APA, brojni strani časopisi i gotovo sve domaće novine, časopisi i internetski portali. Izlagao je na više od dvadeset samostalnih i zajedničkih izložbi, a fotografije su mu tiskane u više od pedeset knjiga. Dobitnik je nagrade Zlatna kamera HND-a a za 1995. godinu zajedno s kolegama fotoreporterima Vjesnika. Danas djeluje kao samostalni fotograf i fotoreporter.
 
 

28. travanj 2024 11:09