StoryEditorOCM
DubrovnikUSKRSNE RADIONICE DEŠE

FOTO Pogledajte kako iz smokvine srčike nastaju prekrasne golubice

Piše DV
20. ožujka 2018. - 13:44

U zadnjoj lađi Lazareta oživjele su preduskrsne radionice dubrovačke Udruge Deša, a prva na rasporedu bila je mala škola izrade bijelih blagdanskih golubica od srčike divlje smokve, karakteristična za stonsko područje.

Razdoblje godine koje prethodi Uskrsu, najbolje je vrijeme za izradu golubica jer su mladice smokve pune soka koji se pomoću tankih štapića, ovisno o promjeru grane, izvlače van. Ovim se jedinstvenim ukrasima u Stonu i okolici potom ukrašavaju maslinove grane i nose na blagoslov na Cvjetnicu.

Voditeljica radionice Vesna Pejović okupljenima je rado pojasnila kako izraditi minijaturne golubice koje iz godine u godinu osvajaju sve više poklonika.

– Uvijek kad izrađujem ove prekrasne ptice od izdubljene smokvine grane, razmišljam kako se netko dosjetio tog umijeća, sve pohvale zaista idu našim starima koji su se domislili ovoj vještini – oduševljeno je rekla Pejović.
Za jednu golubicu potrebno je ubrati smokvine grane, čija debljna nije važna. Za izradu je bolje ako su smokvine grane mlađe, jer ih je lakše izdubiti.

– To se mora raditi oprezno i neće svaki put uspjeti. Smokvinu granu treba rezati na manje dijelove, pa ih onda izdubiti grančicom šipka koja veličinom mora odgovarati grani smokve. Ono bijelo što se izvadi iznutra bude rastezljivo kao žvaka, pa se potopi u vodu i kad se dovoljno smoči možete početi oblikovati golubice – objasnila je Pejović zagonetku izrade stonskog uskrsnog 'golubinjaka'.

 

29. travanj 2024 11:18