StoryEditorOCM
DubrovnikLOŠE VIJESTI ZA LJUBITELJE BLJEŠTAVILA

Europska komisija objavila rat šljokicama i sjajilima, dubrovačka modna dizajnerica ističe: ‘Štošta su izumili pa će i zamjenu za šljokice. Bez njih nema glamura!‘

Piše Kristina Filičić
3. listopada 2023. - 07:34

Omiljena dekoracija je ‘out‘, nalaže odluka Europske komisije kojom se ograničava korištenje mikroplastike u određenim proizvodima u svrhu zaštite okoliša. Prve na udaru su šljokice i svakojaka sjajila u kozmetici, iako se ta mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju.

- Odluka je pametna jer dosta je plastičnih čestica u pojedinim proizvodima koje nisu ni dobre za kožu, za udisanje. Mislim da će svijet kozmetike bez problema naći alternativu baziranu na prirodnim sastojcima kao adekvatnu zamjenu za sjaj. Bilo da su to neke mrvljene školjkice ili nešto slično, znači da je ljudskom oku isto, samo bez plastike i neće biti štetno za okoliš – kaže Ana Obradović, vlasnica kozmetičkog salona ‘Ana‘s studio‘ te dodaje:

- Kad nešto dulje vremena koristite, ne znate kako se to manifestira na osobu. To nije definitivno bezvezna odluka, struka je vidjela da to ima negativni utjecaj na ljudsko zdravlje. Alternativa će se naći ili već postoji jer nije svaka šljokica štetna. 

image
P. Broze/Photononstop Via Afp

Zanima nas pribjegavaju li sve žene šljokicama. Sugovornica kaže ‘uglavnom vole da se šljašti, ja prva‘, ali ‘neke su se rodile bez šljokica u krvi‘.

- Vole izrazito mat i nikad neće staviti šljokice na sebe. Mislim da nećemo moći bez šljokica ali naći će se alternativa, neće biti plastika nego nešto drugo, prihvatljivije. U svakom slučaju bit će bolje. Neka nama šljokica, bez njih ne bi bilo sjaja. Ovako je ‘sparkling‘ – kaže Ana Obradović.

image
Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Zanimljivo je kako se na jednoj svadbi, kada se mlada poželjela zasjajiti, domišljato dosjetila rješenja. Kako je bila na terenu, a šljokice nije imala sa sobom, valjalo se snaći pa su jestive šljokice za torte završile na mladoj.

- Ako ih već možemo jesti, nema razloga da ne mogu biti i na koži. Mlada se sjajila, stvarno je dobro izgledalo. Tako da nećemo imati problema s time, naći će se načini za ‘šljokicanje‘.

image
/Shutterstock

Ograničenja za mikroplastiku u proizvodima koja se prodaju u Europi uvodit će se postupno jer za sve je potrebno prijelazno razdoblje. Izvjesno je kako će s vremenom ‘nestati‘ i šljokice s božićnih ukrasa, modnih kreacija..., ali potrebno je vrijeme prilagodbe kao i iznalaženje alternativnih mogućnosti. 

image

Modna dizajnerica Džemila Dilberović

Cropix/

- Štošta su izumili pa se nadam da će i u tom dijelu osmisliti nešto što će imati isti efekt. Bez šljokica nema efekta, vjerujte nema glamura. Kao i za sve, proći će malo vremena da se nađe nešto zamjensko. Uvijek sam za to da se zalažemo za čistiji okoliš. Prilagodit ćemo se, odričem se i šljokica za bolje sutra. Ako ih i ne bude, nešto drugo će doći do izražaja, ali još ćemo na to sačekati do tad uživajmo u onome što imamo – kaže modna dizajnerica Džemila Dilberović.

Vlasnica Christmas shopa Vera Skaramuca, u čijoj butizi sve blješti, kaže nam kako dobavljači u Njemačkoj i Španjolskoj odakle nabavlja šljokice, normalno proizvode.

image

Vera Skaramuca, vlasnica Christmas shopa

Cropix/

- To su velike firme koje proizvode abnormalne količine za svjetsko tržište, i šljokice i boje. Ne može se nešto ukinuti ako se ne ponudi alternativa, kao što kozmetička industrija ima primjerice lakove za nokte bez šljokica. Treba biti prilagodba. Vjerojatno će jednog dana doći do toga ali će tada postojati i alternativa. Trebat će preorijentirati tvornice koje to proizvode, ne može se tek tako, stotine tisuća ljudi bi ostalo bez posla da se samo prestane proizvoditi, treba stvoriti preduvjete – kaže Vera Skaramuca pa spominje kako već sada postoje bio šljokice koje su 20 puta skuplje, što znači kako bi i kuglice bile skuplje. Božićno vrijeme je svjetlucavo, šljokičasto, što tom periodu u godini daje poseban, veseo ugođaj. 

image
/Shutterstock

- Američko tržište će normalno raditi, englesko isto tako, svi koji nisu u Europi će imati šljokice, mi nećemo. Ne znam, vidjet ćemo, imat ćemo kuglice bez šljokica i što? Bit će mat i one gloss sjajne koje su čisto staklo, prilagodit ćemo se. Ne uzbuđujem se oko toga jer imamo u ponudi toliko proizvoda gdje uopće nema šljokica. Božićne kugle na šljokice koje svi imamo sigurno nećemo baciti nego koristiti dok se ne razbiju – kaže naša sugovornica. 

U kozmetičkoj industriji u predstojećem vremenu trebalo bi doći do povlačenja proizvoda koji u sebi sadrže mikroplastiku. Zabranom prodaje mikroplastike kao i proizvoda koji je sadrže a iz kojih se prilikom korištenja te čestice ispuštaju, svrha je smanjiti količine mikroplastike ispuštene u okoliš za 30 posto.

image
/Shutterstock
28. travanj 2024 00:48