StoryEditorOCM
DubrovnikPRESSICA STOŽERA |

VIDEO Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba prekršila mjeru samoizolacije, a neki organiziraju zabave i ‘teretane‘ u privatnim objektima

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 12:04
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ kako su na području Županije zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom.
 
- Stručnjaci stanje smatraju zadovoljavajućim, ali jednako ozbiljnim i to upućuje na daljnji oprez i pridržavanje svih mjera. Hvala zdravstvenim ustanovama, dragovoljcima i svim službama na velikim naporima. Želio bih reći, da uz pridržavanje svih mjera koje su određene od strane Stožera, treba nastojati normalizirati sve funkcije društva u okvirima koji su sad mogući. Učenicima, nastavnicima i roditeljima poručujem da osiguraju uredno održavanje nastave. Svi naši sugrađani mogu koristiti sve usluge županijskih službi, županijske službe rade sve poslove kao i dosad u uvjetima koji su propisani ovim mjerama. Naši službenici i namještenici stoje na raspolaganju. Situacija nije nezadovoljavajuća, kazao je župan apelirajući još jednom na oprez i na pridržavanje mjera.

Najavio je župan kako će cijela županijska administracija, sve ustanove kojima je Županija osnivač, osim zdravstvenih,  od travnja isplaćivati 10 posto nižu plaću. Također, neće biti isplata naknada članovima upravnih i nadzornih vijeća. Ti novci ostat će u proračunu Županije ili u ustanovama, a naknadno će se odlučivati o tim sredstvima. Napomenuo je Dobroslavić kako je Županija nedavno osigurala dodatnih 2 milijuna kuna zdravstvenim ustanovama, a to će, sukladno mogućnostima, raditi i ubuduće.

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo kazao je kako je dosad prema Zagrebu upućeno 238 uzoraka, 34 ih je pozitivno, u nedjelju je poslano 15 uzoraka, a dva su pozitivna. U karanteni su dvije osobe, a u posljednjih 24 sata bilo je jedno kršenje mjere samoizolacije. Cebalo je poslao poruku sugrađanima da ostanu doma, apelirajući posebno na one koji su u samoizolaciji jer će se „rezultati ponašanja danas, znati za 5 do 6 dana“.

Na pitanje novinara razmišlja li se o dezinfekciji dubrovačkih ulica kako se to napravilo u Metkoviću, Cebalo je kazao kako Zavod to nije preporučio pa stoga nema potrebe za tim.

- Ako je tako procijenio Stožer civilne zaštite Grada Metkovića, nemamo ništa protiv toga, odgovorio je Cebalo otkrivši kako se očekuje i dezinfekcija Studentskog doma.   

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić naveo je kako je točno 10 pacijenata pozitivnih na infekciju COVID-19 na Odjelu za zarazne bolesti. Jedna ženska osoba je na jedinici intenzivnog liječenja, a organizira se transport u Split. Već je dvoje pacijenata iz Dubrovnika u Splitu. Bekić je rekao kako zasad nema većih problema oko organizacije rada i kako sve uredno funkcionira. Napomenuo je kako se uzorci na COVID-19 infekciju uzimaju na stražnjem ulazu u Bolnicu, na ulazu Odjela za zarazne bolesti između 10 i 13 sati uz prethodnu koordinaciju na trijažnim punktovima, Odjela za zarazne bolesti ili obiteljskog liječnika. Bekić je poručio kako su sugrađani zaista disciplinirani, zahvalio je u ime zdravstvenih djelatnika i svih onih drugih koji se bore protiv koronavirusa za podršku pjevanjem i sviranjem pjesme „Moja domovina“.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je kako je u tijeku obrada izvora zaraze i kontakata novozaraženih.  Poručio je kako je situacija stabilna te da nema novozaraženih zdravstvenih radnika. Lakić je pojasnio kako su upravo oni najvažniji resurs u ovoj borbi.

- Bit će bolje što se više budemo pridržavali uputa, pobijedit ćemo ovu bolest i nastaviti normalan život, dodao je Lakić.

Ravnatelj Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako su se policijski službenici u zadnjih 24 sata bazirali na provjeravanju poštuju li građani mjere samoizolacije. Pohvalio je svih 20 pacijenata koji su zaraženi, a koji su u samoizolaciji - svi su zatečeni doma prilikom provjeravanja. Pohvalio je građane koje poštuju mjere, ali je dodao kako dolazi i do 'opuštanja'. Tako je tijekom vikenda stiglo nekoliko prijava o okupljanju većeg broja građana, počevši od Srđa pa do nogometnih igrališta. Osobe su se na policijsko upozorenje razišle. Spomenuo je i privatne zabave koje se organiziraju u stanovima te pozvao građane da ih ne organiziraju. Također, neke su 'teretane' nastavile raditi u 'privatnim objektima', što je neprihvatljivo. Pavličević je iznio podatak kako je sveukupno 661 osobi na području Županije određena mjera samoizolacije.

27. travanj 2024 18:06