StoryEditorOCM
DubrovnikMATO FRANKOVIĆ:

Dubrovniku u ovoj krizi treba poseban status. Moramo znati razlikovati tko je i koliko pogođen!

Piše Anton Hauswitschka
31. srpnja 2020. - 08:54
Hrvatskoj najesen stiže prvih 9 milijardi eura iz EU Za oporavak i otpornost nakon pandemije korone. Već ste najavili kako Dubrovnik očekuje dio tih sredstava kao najpogođeniji hrvatski grad u ovoj krizi. Za što nam sve trebaju ta sredstva i hoće li ona stići i u privatni sektor?

Smatram da navedena sredstva podjednako trebaju biti usmjerena kako u privatni, tako i u javni sektor. Sredstva su nam nužno potrebna kako bi osigurali veću likvidnost proračuna jedinica lokalnih samouprava te kako bi se osigurao kontinuitet ulaganja u javnu infrastrukturu koja povećava kvalitetu života. Svaka kriza je izazov, možemo upotrijebiti onu poznatu izjavu Winstona Churchilla: '' Nikad ne dopustite da dobra kriza prođe uzalud ''. Osobno smatram da se nalazimo na prekretnici koju možemo iskoristiti kao novi veliki početak za Grad Dubrovnik. Ulaganjem u infrastrukturu povećati kvalitetu života svih naših sugrađana, a pametnim upravljanjem turizmom istovremeno odmah nakon oporavka turizma postati primjer grada održivog turizma.

image
Zagreb, 220720.
Trg svetog Marka.
Konstituirajuca sjednica novog 10.saziva Hrvatskog sabora.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
CROPIX



Premijer Andrej Plenković najavio je da će za povlačenje tih sredstava već u rujnu trebati napraviti okvirni plan koji će odrediti način potrošnje. Odnosi li se to na lokalnu samoupravu i hoće li Dubrovnik uspjeti to napraviti?

Dubrovnik je u posljednjih tri godine pokazao da može, zna i hoće. Što se tiče EU fondova, napravili smo veliki zaokret. Obećao sam da ćemo otkriti europske fondove i to smo i napravili. Cilj je u četiri godine mandata ugovoriti milijardu kuna i to ćemo sigurno uspjeti. Dakle, mi smo spremni za povlačenje i novih sredstava.

Iz drugog dijela EU sredstava, dosadašnje 'omotnice', sada teške više od 12 milijardi eura, na što će se Dubrovnik usredotočiti?

Odgovor je vrlo jednostavan: Dom umirovljenika, Centar za autizam, Projekt jednosmjenske nastave u svim gradskim školama, vrtići, sportska infrastruktura sa posebnim naglaskom na izgradnju Dubrovačkog doma sportova u Gospinom polju, Centar žurnih službi grada Dubrovnika sa naglaskom na Vatrogasni dom. Kao i stvaranje preduvjeta za gospodarsku IT zonu.

Turistički sektor u Dubrovniku je najpogođeniji krorona krizom u Hrvatskoj i turistička sezona je, za razliku od primjerice Istre, ispod svakih očekivanja. Hoćete li se sad i kao saborski zastupnik pokušati izboriti da se Vladine mjere, subvencioniranje plaća i otpis doprinosa na njih produži za dubrovačko područje? Je li to moguće jer je već sada isplata plaća kroz državnu subvenciju uvjetovana uplatom doprinosa?


image
špica, moskar, Stradun, srpanj
Božo Radić


U trenutku kada je krenula korona kriza, odmah sam upozorio na to kako će nam izgledati turistička sezona. Stoga se ne bih suglasio da nam je sezona ispod očekivanja. Upravo suprotno, prema planu oporavka dubrovački turizam se počeo oporavljat. Međutim, korona virus se ne smiruje stoga ono što nam u ovom trenutku predstavlja izazov jest pogled drugih zemalja prema nama i eventualne restrikcije koje nam se mogu dogoditi. Stalno sam u kontaktu sa brojnim veleposlanicima te komuniciram stanje i situaciju s korona virusom u Dubrovniku. Kao saborski zastupnik borit ću se da Dubrovnik dobije poseban status budući ni jedan drugi grad u Republici Hrvatskoj nije pogođen gospodarski kao Dubrovnik. Smatram da nas se ne može i ne smije staviti u koš sa svima drugim koji bilježe promet od 50 posto pa na više u odnosu na prošlu godinu. Jasno je od samog početka bilo da ćemo upravo mi imati najviše problema i to smo odmah komunicirali. Vlada je brzo reagirala i to je pohvalno međutim, moramo znati razlikovati tko je i koliko pogođen. Razlog mog odlaska u Sabor je upravo to. Kao jedini saborski zastupnik iz Dubrovnika unatoč činjenici što je teško obnašati dužnost gradonačelnika i saborskog zastupnika istovremeno, moram biti angažiran na obje dužnosti jer je to u ovom trenutku u interesu Grada i njegovih građana. Vjerujem da će rezultati mog angažmana uskoro biti vrlo vidljivi.
30. travanj 2024 16:32