StoryEditorOCM
DubrovnikPOMAŽE LI KAO ŠTO TVRDE?

Dubrovčanin petnaest dana nakon cijepljenja izgubio miris i okus i zaradio koronu!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. veljače 2021. - 12:41

Naš sugrađanin (podaci poznati Redakciji) je u subotu ustao iz kreveta kao da je kopao, a ne spavao cijelu noć. Nije se osjećao dobro. Tražio je po kući toplomjer, ali onaj koji je našao, nije radio.

'Čini mi se da imam febru', rekao je supruzi. 'Baš se nekako osjećam 'skuhano'.

Skuhao je čaj i odmarao. Vikend je protekao na kauču, dani su ionako kišoviti pa nije ni žalio što ne može vanka. U nedjelju ga je malaksalost malo pustila, pa se u ponedjeljak ujutro radosno spremio za posao.

Izašao je iz kuće zajedno sa suprugom. Pokrenuo je automobil. Prozor je bio odškrinut. Udahnuo je zrak i odmah se ponovo zabrinuo.

- Ne osjećam isparenja od benzine – rekao je supruzi. Oboma je sve bilo jasno. Kako i ne bi, kad nas već gotovo godinu dana bombardiraju opisom simptoma koronavirusa! Prvi i najjasniji je gubitak mirisa i okusa. Sumnjao je da nešto nije u redu s njim. Zato je i pokušao namirisati benzinska isparenja, koja su u zimsko jutro izrazito jetka.

Za oboje nije bilo dvojbe – krenuo je na brzi antigenski test.

Bio je pozitivan na koronu.

Sve to ne bi bilo neobično da 15 dana prije testiranja nije – cijepljen!

Iako zbog prirode posla i inače komunicira s puno ljudi, nedavno je imao kontakt s osobom zaraženom korona virusom koja mu je to i naglasila, ali uz sve mjere predostrožnosti. Nosio je i KN95 - FFP2 zaštitnu masku, jednu od navodno najboljih u borbi protiv virusa.

image
Opća bolnica Dubrovnik.
 
Tonci Plazibat/Cropix

Pfizerovo cjepivo trebalo ga je, prema riječima liječnika, potpuno zaštititi. 'Sad nema šanse da se zaraziš koronom!', rekao mu je nakon cijepljenja. Ipak, i dalje je nosio masku i poduzimao sve mjere predostrožnosti.

Iako je cijepljen i proteklo je vrijeme označeno kao potrebno za razvijanje zaštite, dobio je koronu upravo u vrijeme kad je njegovo tijelo razvilo najveću količinu antitijela na virus, pojašnjava nam stručnjak. Ovo jednostavno nema logike, kaže liječnik koji je želio ostati anoniman.

Objašnjenja mu nisu dana. Svi, kaže, samo sliježu ramenima. Pitali su ga hoće li nakon ovoga primiti i drugu dozu, onu za docijepljivanje?

- Ne pada mi na pamet! – ljutito je odgovorio.

Krajem siječnja ravnatelju Opće bolnice dr. Mariju Bekiću određena je samoizolacija jer mu je blizak član obitelji bio pozitivan na korona virus. Morao je u samoizolaciju iako je primio obje doze Pfizerovog cjepiva, što je tada izazvalo čuđenje javnosti kojoj se cijepljenje predstavlja kao (jedino) rješenje svjetske pandemije.

'Zaštita se postiže nakon prvog cijepljenja. Nakon tri tjedna zaštita je iznad 90 posto, međutim potrebno je da protekne između 10 i 14 dana da bi bila u punom opsegu,' kazao je za medije tada dr. Bekić i naglasio da je on docjepljen tri dana prije nego mu je određena mjera samoizolacije.

Dakle, kod ravnatelja je problem bio protok vremena od primitka cjepiva, što kod našeg sugrađanina nije bio slučaj. Jer ako se, kako je onomad rekao dr. Bekić, 'zaštita postiže nakon prvog cijepljenja', kako je naš sugovornik mogao oboljeti od COVID-19?

- Nemam pojma i to nema nikakve logike. Moja je supruga medicinske struke i njoj je posve jasno da bi to trebalo biti nemoguće – rekao je i podsjetio na riječi liječnika nakon što se cijepio – 'Sad nema šanse da oboliš od korone!'

A 'šansa' upravo gleda antigenski test i nakon njega obavljeni PCR test – oba pozitivna.

image
Neja Markicevic/Cropix
Ki bi da bi

Cijepili se ili ne, morate nositi masku i održavati distancu!
Zdravstveni autoriteti u stranim medijima, poglavito američkim, izjavljuju da je nakon primanja prve doze cjepiva, pa čak i nakon drugog, cjepljenima korona virus 'još uvijek prijetnja'.
- Doživjet će manje ozbiljne simptome ako se zaraze COVID-om 19 – izjavio je doktor Larry Volz iz MercyOne Siouxland Medical Centra, a odmah potom nastavio:
- Cjepivo vas zaista štiti od bolesti. Još ne znamo da li vas sprečava u širenju virusa. Dakle, možda ste zaraženi virusom i imate ga u sebi, moći ćete ga širiti, ali ne razvijate nikakve simptome. Nemamo odgovor na pitanje spriječava li vas to da ga širite – rekao je Volz i naglasio da je, bez obzira jeste li primili cjepivo ili ne, 'važno da i dalje nosite masku i održavate socijalnu distancu kako biste zaštitili druge'.

03. svibanj 2024 10:20