StoryEditorOCM
DubrovnikUnatoč globalnoj energetskoj krizi

Dubrovčani su ovog ljeta nemilice trošili, ali i plaćali struju! Hoće li ih spasiti zimske olakšice? Donosimo kojeg smo dana ovog ljeta postavili rekord u potrošnji

Piše Gabrijela Bijelić
15. rujna 2022. - 07:29

Jedan je dubrovački boutique hotel za struju nedavno morao platiti šezdesetak tisuća kuna mjesečno. Socijalnoj ustanovi kolovoški je račun za struju premašio je 10 tisuća kuna. Mali dubrovački kafić koji je prije globalne energetske krize plaćao nekih 4 tisuće za električnu energiju sad je dužan platiti oko 9,5 tisuća kuna. Dubrovačka kućanstva u prvom su valu odoljela troznamenkastom poskupljenjima, a hoće li ih samo blaga zima spasiti od visokih ‘posezonskih‘ rata za električnu energiju, pokazat će mjere koje su nakon dugog ‘kuhanja‘ Banski dvori konačno predstavili u četvrtak.

Knjižnice kao kuće

Glavni dio paketa je upravo ograničavanje cijena energenata, a premijer Andrej Plenković poručio je kako se kod naplate električne energije kreće od kućanstava:

- Prosječna fiksirana cijena od 1. listopada do 31. ožujka bit će 59 eura po megavatsatu. Kućanstva koja troše do 2500 kwh plaćat će 59 eura mwh, a iznad će plaćati 88 eura megavatsat. Vrijednost je izračunata po realnoj procjeni potrošnje. Okolnosti su dosad neviđene pa moramo štedjeti i ponašati se odgovorno – rekao je predsjednik Vlade i najavio rekategorizaciju potrošača, na kućanstva i gospodarstvo. U kategoriju sličnu kućanstvima po tretmanu kod potrošnje struje tako sele škole, vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge, općine, vjerske gradove, komunalna društva i ostali koji nemaju klasičnu gospodarsku svrhu.

image

Ilustracija

Tonći Plazibat/ Hanza Media/

- Njima smo osigurali cijenu od 62 eura po megavatsatu – pojasnio je premijer i naglasio kako za 159 tisuća građana neće doći do povećanja cijena toplinske energije. Za poduzetništvo su vladajući pak napravili gradaciju, tako da potrošnja do 250 tisuća megavatsati ide se na 0,53 kuna po kilovatsatu, a iznad je tarifa 1.61.

Nema straha za opskrbu

Što se Dubrovčana tiče, oni se ovog ljeta očito nisu bojali većih računa za struju, izdašna turistička sezona vratila se u Grad nakon gotovo dvogodišnjeg pandemijskog posta, a s njom i ‘višak kilovata‘ O oporavku turizma svjedoči porast potrošnje u srcu ljeta. Na području Distribucijskog područja Elektrojug u srpnju i kolovozu potrošilo se tako gotovo 112 GWh, a lani u istom razdoblju nekih 105 Gwh.

image

DP Elektrojug bilježi rekordnu potrošnju u srpnju i kolovozu

Cropix/

Pod ingerencijom DP Elektrojug inače je 58.849 potrošača električne energije, od čega 51.339 spada pod kućanstava, dok se o smještajnim kapacitetima tipa apartmana ne vodi zasebna evidencija, kažu nam u središnjici Hrvatske elektroprivrede, gdje proteklih mjeseci bilježe i blagi porast broja korisnika.

- Vršno opterećenje elektroenergetskog sustava pratilo je toplinske valove. Maksimum opterećenja dostignut je 7 kolovoza 2022. i iznosio je 108,5 MW – kažu iz HEP-a i dodaju kako je pojačana potrošnja bila raspoređena na sve potrošače, kako kućanstva, tako i na hotele, apartmane, vile za odmor. Problema s opskrbnom tijekom ljetnih vrućina nije bilo, kao ni s rezervama struje:

- Hrvatska elektroprivreda za proizvodnju električne energije, kao i preostale potrebne količine električne energije, kontinuirano nabavlja na tržištu, iz više međunarodnih izvora. Također, s ciljem sigurne opskrbe energijom svih svojih kupaca, kontinuirano održavamo visoku pogonsku spremnost i optimiramo rad elektrana. Zahvaljujući navedenim aktivnostima ni u idućem razdoblju ne očekujemo probleme u opskrbi potrošača električnom energijom u Hrvatskoj, pa tako ni na dubrovačkom području – ističu iz HEP-a.

image

Na dubrovačkom području ne fali struje, a bome ni potrošača

Goran Sebelic/Cropix

Prisilna naplata

Kad je riječ o dugovanjima prema glavnom nacionalnom elektrodistributeru, odgovaraju kako HEP Elektra, koja obavlja javnu uslugu opskrbe na čitavom području RH, pa tako i na području koje pokriva HEP ODS – Elektrojug Dubrovnik, aktivno upravlja potraživanjima od kupaca.

- Uz mjere prisilne naplate potraživanja u nužnim slučajevima, kontinuirano se provodi program mjera pomoći kupcima u podmirenju dugovanja poput obročnih otplata ili odgoda plaćanja dugovanja, ukoliko za to postoje uvjeti i vodeći računa o jednakom tretmanu svih kupaca- navode iz HEP-a, uz napomenu kako su zdravstvene ustanove apsolutno zaštićene od isključenja s mreže.

01. lipanj 2024 23:58