StoryEditorOCM
DubrovnikInflacija, štednja...

Dubrovčani su od početka godine potrošili manje struje, koji je razlog? A evo kakva je situacija s hotelima i apartmanima...

Piše Gabrijela Bijelić
6. srpnja 2023. - 18:52

Je li posrijedi kasniji početak ljeta i sezone toplinskih valova, štednja zbog inflacije ili nešto treće, teško je reći, no egzaktni podaci ne lažu. Potrošači s distribucijskog područja Elektrojuga Dubrovnik, njih ukupno 57.794, od čega 51.027 iz kategorije kućanstva, troše manje struje nego lani.

Kako stoje hoteli i apartmani?

Prevedeno u brojke, u prvim danima najtoplijeg godišnjeg doba, maksimalno je opterećenje na krajnjem jugu zabilježeno 26. lipnja i iznosilo je 80,47 megavat sati. Za usporedbu, iz Hrvatske elektroprivrede najveće opterećenje sustava u istom razdoblju prošle godine zabilježili su 30. lipnja, a iznosilo je 90,94 MW.

image
Paun Paunovic/Cropix

Unatoč službenom završetku pandemije, na pad potrošnje električne energije ukazuju i usporedni podaci iz prvih pet mjeseci 2022. i 2023. godine. Pokazuje se tako kako je prošle godine potrošnja struje na distribucijskom području Elektrojuga iznosila je 189.670 MWh, dok je u prvih pet mjeseci ove godine dosegnula 180.850 MWh.

Ulaskom u špicu ovogodišnje turističke sezone, nameće se pitanje i porasta potrošnje u hotelima, apartmanima i drugim smještajnim objektima. Iz Hrvatske elektroprivrede i u tom segmentu zasad primjećuju trend kao u kućanstvima:

- S obzirom da se ne vodi zasebna evidencija o smještajnim kapacitetima, moguće je dati podatke o potrošnji električne energije za korisnike na srednjem naponu, u što spadaju svi veći hoteli. U prvih pet mjeseci 2022. godine, potrošnja korisnika na srednjem naponu na distribucijskom području Elektrojuga iznosila je 25.080.985 kWh, dok je u prvih pet mjeseci ove godine potrošnja srednjeg napona 26.126.397 kWh. Ukupna potrošnja električne energije za prvih pet mjeseci ove godine tako je nešto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine – izvijestili su nas iz središnjice HEP-a, odakle ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom na dubrovačkom području u slučaju sezonskog porasta potrošnje.

image

Struje ovog ljeta

neće nedostajati

Božidar Vukičević/Cropix

Bozidar Vukicevic/Cropix

Zdravstvene ustanove mogu odahnuti

A kako dubrovački Elektrojug stoji s dužnicima, ima li iskapčanja zbog nagomilanih dugova? Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju kako HEP Elektra, koja obavlja javnu uslugu opskrbe električnom energijom na čitavom području RH, pa tako i na području koje pokriva HEP ODS – Elektrojug Dubrovnik, aktivno upravlja potraživanjima od kupaca:

- Uz mjere prisilne naplate potraživanja u nužnim slučajevima, kontinuirano se provodi program mjera pomoći kupcima u podmirenju dugovanja poput obročnih otplata ili odgoda plaćanja dugovanja, ukoliko za to postoje uvjeti i vodeći računa o jednakom tretmanu svih kupaca. Zdravstvene ustanove su zaštićene od isključenja s mreže – napominju iz HEP-a.

Svima priuštiva cijena

Vlada RH je, podsjetimo, u ožujku odlučila do jeseni zadržati iste cijene električne energije, odnosno 0,059 eura po kilovat satu i izbjeći time dvostruko povećanje iznosa računa. Što se tiče cijene električne energije za poduzetnike, ona je fiksirana na 180 za potrošnju do 250 kWh, a nakon toga na 230 za najveće potrošače. Zadržala se i cijena od 62 eura po MWh za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, što prema tumačenju Banskih dvora osigurava priuštivu cijenu struje za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, zdravstvene ustanove, vjerske zajednice, lokalne vlasti i sve ostale spadaju u tzv. nelukrativne korisnike.

30. travanj 2024 12:58