StoryEditorOCM
DubrovnikEUFORIJA U AMERICI|

DUBROVČANI SKAČU OD SREĆE: Molimo Boga da ne odustanu, jedva čekamo poletjeti za Grad i na Stradunu čuti čiope!

Piše Gabrijela Bijelić
29. travnja 2021. - 18:50

Baš kao što su se Dubrovčani u Gradu obradovali uvođenju direktne linije prema Sjedinjenim Državama, tako su i naši iseljeni sugrađani u SAD-u euforično primili vijest da će ove godine moći neometano preletjeti ocean i posjetiti rodbinu i prijatelje:

- Jedva čekamo doć' doma. Lani nismo mogli, zbog korone je kolabirao cijeli avionski promet, uželjeli smo se naših u Gradu! Strašno nam fale i oni i Dubrovnik, ono kričanje čiopa kad điravaš po Stradunu ne može ništa zamijenit'! Jako nam je teško palo kad je American Airlines zbog pandemije ukinuo liniju Philadelphia-Dubrovnik. Zabrinuli smo se da smo time trajno izgubili vezu s Amerikom bez presjedanja, ali, Bogu fala, nije tako.

image
Doček putnika s inauguracijskog leta American Airlinesa Philadelphia -– Dubrovnik, prvog leta nakon 28 godina na direktnoj zracnoj liniji između Hrvatske i SAD - hoće li tako biti i ovog ljeta
Bozo Radic/Cropix

Doduše, ništa još nije sto posto sigurno, korone se nismo riješili, ako se pogorša epidemiološka situacija United Airlines može i otkazati letove, ali nekako vjerujemo da neće. Ide ljeto, svi ćemo biti više na otvorenom, a i cijepljenje će pomoći da se ova zaraza smanji – optimistični su američki Dubrovčani koji će, bude li sve prema planu, prema Gradu krenuti za manje od tri mjeseca, točnije 8. srpnja. I to ne jednom, već triput tjedno iz New Yorka. Letjet će se ponedjeljkom, srijedom i subotom do 3. listopada, a povratak u States predviđen je dan kasnije. Cijena povratne karte malo viša od 4500 kuna prihvatljiva je potencijalnim putnicima s obiju strana Atlantika.

Grom iz vedra neba

Srđan Gjivoje, Dubrovčanin koji više od 25 godina živi i radi na Istočnoj obali i stanovnik je New Jerseya, priznaje da je našijencima vijest o zračnoj liniji prema Dubrovniku odjeknula kao grom iz vedra neba. U pozitivnom smislu riječi.

- Ma, nije moglo bolje! Pogotovo nama što smo bliži New Yorku još bolje odgovara što će se letjeti s Newarka! Taj aerodrom dosta je mlađi i praktičnije građen od poznatijeg njujorškog JFK-a. Newark Liberty International airport nama iz New Jerseya je puno bliži i povoljniji. Koliko čujem, i cijena karte od oko 700 dolara je vrlo pristojna za početak, no ona se kasnije može promijeniti naviše, ne bi bilo neobično.

image
Dubrovčani će slijetati i polijetati sa Zračne luke Newark
Afp

U svakom slučaju, skidam kapu Unitedu što se upustio u priličan rizik. I meni, i svim drugim Dubrovčanima, velika je želja i nada da im se ovaj rizik isplati – ne krije Gjivoje oduševljenje nenadanom prilikom koja se otvorila ljubiteljima interkontinentalnih letova. Prvi 'dubrovački' će, piše portal Croatian Aviation, prema Gradu poletjeti iz New Yorka u četvrtak, 8. srpnja u 19 sati i 20 minuta po lokalnom vremenu. Noćni prekooceanski let prema Dubrovniku trajat će otprilike 8 sati i 55 minuta, a očekivani termin slijetanja u Dubrovnik je nešto nakon 10 sati ujutro.

- Pretpostavljam da je ovaj let reakcija na trend popuštanja mjera i ublažavanja restrikcija koje su do sad ugušile mnoge američke biznise, posebno zračni promet – smatra naš sugovornik.

Bravo za United Airlines

Predstavnica Društva Dubrovčana u New Yorku Noris Penezić Boccanfuso pozdravlja zračnu konekciju između New Yorka i Dubrovnika. Još nije sigurna hoće li putovati ovog ljeta, čekat će najsvježije upute epidemiologa, i nadati se da će veza između New Yorka i Dubrovnika opstati i nakon sezone. Iako je preselio na Floridu i za njega ponuđena kombinacija izravnog leta za Grad otpada, da je spona s Dubrovnikom odlična vijest misli i umirovljeni ugostitelj iz dijaspore Pavo Mrnarević.

Restorani skoro pa normalno

Otkriva kako nisu samo dubrovački ugostitelji dobili određene olakšice u poslovanju:

image
Srđan Gjivoje i Vukan Stanišić ponovno imaju glazbene gaže po SAD-u
Facebook

- Restorani u New Yorku već par setemana mogu primat goste unutra sa dopuštenim 50 do 75 posto popunjenosti, što je u mnogome olakšalo život vlasnicima koji su uspjeli preživjeti ovaj korona 'napad' a i tarace će početi raditi dolaskom toplijeg vremena. Neki restorani izvan Manhattana, koji je inače posebno ugrožen restrikcijama, već se ponašaju normalno i ljudi, iako svuda sa zaštitnim maskama, hrle da se okupe u "svojim" restoranima. Pa tako Vukan Stanišić i ja već nekoliko mjeseci imamo po New Jerseyu i Astoriji (dio New Yorka) nase glazbene gaže koje su po popunjenosti, angažiranosti publike i njihovom veselju izgledaju kao što je to bilo prije pandemije. Nadam se da su ovo pokazatelji trenda koji se neće vratiti na 'novo normalno', jer bi to bila katastrofa za mnoge poslove, a za zdravlje glave – uvjeren je Srđan Gjivoje.

Floydova ostavština

U središtu pažnje američkih medija ovih dana je suđenje policajcu Dereku Chauvinu zbog ubojstva Georgea Floyda. Taj događaj je lani potaknuo pokret 'Black lives matter' i ponovno ukazao na rasnu problematiku u SAD.
- Iako video pokazuje vrlo jasno da je policajac ubio Floyda, obrana sada pokušava dokazati da je žrtva bila ovisnik, da je imao slabo srce i zbog toga umro, a ne zbog policajčevog pritiska koljenom na vrat. A što drugo očekivati od obrane? No, zasad je činjenica da je okrivljenog porota proglasila krivim po svim točkama optužnice. Nažalost, nasilje se svejedno nastavlja, svako malo bude neka pucnjava. Predsjednik Biden izrazi sućut obiteljima ubijenih i izjavi da je ovo sramota Amerike, što bome i jest. On najavljuje čvršće restrikcije kod kupnje oružja, ali nisam čuo da se neće moći više kupit' mitraljez za kućnu upotrebu. American National Rifle Association (NRA) je vrlo jaka i bogata udruga čija su lobiranja za slobodu kućnog naoružavanja vrlo jaka - govori Srđan Gjivoje.
- Amerika k'o Amerika, tradicija kauboja i Divljeg zapada ostaje i dalje dio njihovog folklora, s tim da je korona donijela mnoge probleme labilnim ljudima. Takvima pomalo parćivaju vapori - dodaje.

28. travanj 2024 17:00