StoryEditorOCM
DubrovnikDRŽAVNE MJERE I SAMOVOLJA TRGOVACA

Dubrovčani o smanjenju PDV-a: Cijene nisu snižene, sve je uglavnom poskupjelo! Osuđeni smo na akcije, nikako drugačije se ne može sastaviti kraj s krajem!

Piše Ahmet KALAJDŽIĆ
4. travnja 2022. - 14:50

Nakon što je hrvatska Vlada promijenila zakon i osjetno snizila stope PDV-a s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, za maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja, mnogi su očekivali znatno povoljniju situaciju u trgovinama. Također, s 25 na 13 posto je snižen je i PDV na higijenske uloške i tampone i nakon marketinškog 'bombardiranja' reklamama trgovačkih centara, mnogi su očekivali da će osjetit i po takujinu. Istina, nitko nije očekivao da 'poteku med i mlijeko', ali je stvarnost razočarala doslovce sve sugrađane.

Pokazala je to i anketa koju smo načinili među našim sugrađanima koje smo zamolili za komentar oko sniženja stope PDV-a i kako preživjeti s novim cijenama. Stjecajem okolnosti, naši su sugovornici bili odreda umirovljenici, odnosno upravo sloj pučanstva koji najteže podnosi tržišne potrese i posljedice samovolje trgovaca.

image

Marija Kalinić

Ahmet Kalajdžić

- Unatoč najavi nižeg PDV-a, cijene nisu snižene! Ako jesu, to nije više od 10- 20 lipa i sve je, uglavnom, poskupilo. Sadašnje akcijske cijene su, u najboljem slučaju, one koje su bile jučer i mnogo su veće od realnih. A kako ih trgovci već mjesecima imaju na zalihama, sad sigurno ostvaruju ekstraprofite. Istovremeno, umirovljenici moraju jako paziti kako trošiti. Iako mnogi idu samo po akcijama, ja ne jer sam ostala vjerna istim trgovinama i samo tu gledam akcije. Iskreno, nemam kad istraživati ostale trgovine. Kući stižu reklame pa ih suprug pogleda i donese što je najpovoljnije. I on je u mirovini i zajedno možemo kombinirati, a kako nama tako i ostalima, djeca pomažu ako nisu vezana uz sezonske poslove, govori nam Marija Kalinić.

image

Bernardica Vekarić

Ahmet Kalajdžić

- Smanjenje PDV-a uopće nije utjecalo na cijene! Vlada je trebala šutjeti do 1. travnja i onda objelodaniti mjere te tad narediti trgovcima da smanje cijene! Ovako je postignut suprotan efekt jer je u međuvremenu sve poskupilo i uz niži PDV, cijene su kupcima u najboljem slučaju iste. Zapravo je sve skuplje i trgovci više zarađuju. Kad me pitaju kako preživjeti samo kažem: isključivo kupovanjem na akcijama! Ali, smatram da se Hrvati puno, zapravo previše odriču: i putovanja, druženja, restorana, kazališta... Nije dobro što smo se privikli na to, ali sad moramo. Jer, nemoguće je trošiti 10 tisuća kuna ako je plaća duplo manja. Ovo nismo zaslužili, a građanska je odgovornost na tako niskim granama, počevši od izbora na kojima mnogi ne glasuju. Sad plaćamo ceh neodgovornosti! - komentira Bernardica Vekarić.

image

Niko Nikolić

Ahmet Kalajdžić

- Niži PDV nije snizio nijednu cijenu! Ne znam kako ćemo mi umirovljenici preživjeti: osuđeni smo na akcije, nikako drugačije se ne može sastaviti kraj s krajem mjeseca! Smanjenje PDV-a je dobra odluka, ali se ni država ne može boriti s bezobzirnim trgovcima koji dižu cijene i gledaju samo svoju zaradu. A opet, da imam vlast, ne znam kako bih se borio za veći standard pučanstva. Mislim da je najveći problem što smo neradnici i hoćemo sve na gotovo. A treba više raditi. Okućnica može biti rješenje, odnosno lakši način rješenja problema, ali kad pođeš na selo pa nemaš vode, što ćeš onda i kako proizvoditi u tim uvjetima?! Tako je nama u Primorju gdje nema vode, ističe Niko Nikolić.

27. travanj 2024 09:29