StoryEditorOCM
Dubrovnik‘MASOVNO‘ CIJEPLJENJE

Dubrovčane u Sportskoj dvorani u ponedjeljak čeka skromnih 510 doza Pfizera, Moderne i AstraZenece

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
4. ožujka 2021. - 18:33

Prvi punkt za masovnije cijepljenje protiv korone osvanut će u Dubrovniku u ponedjeljak, 8. ožujka u dvorani u Gospinom polju, a cijepljenje prioritetnih skupina počinje u 9 sati.

U ponedjeljak će se dio prioritetne populacije – osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, te roditelji djece s teškoćama u razvoju – cijepiti s 510 raspoloživih doza cjepiva Pfizer, Moderna i AstraZeneca, najavio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

- Dosad smo cijepili isključivo kroz ordinacije obiteljske medicine, to ćemo raditi i dalje, ali u ponedjeljak ćemo pristupiti novom načinu cijepljenja, očekujući veće količine cjepiva kroz određeno vrijeme, tako da uhodamo taj način za buduće masovnije cijepljenje. Nositelj je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a organizacija je većinom na Domu zdravlja. Cijepit će liječnici obiteljske medicine, naši koncesionari i naša je oprema – istaknuo je Bazdan. -Zasad je to samo 510 doza cjepiva, što nije neko masovnije cijepljenje, ali se nadamo dolasku većih količina.

Od Janjine do Vitaljine 1700 cijepljenih

Na području koje pokriva Dom zdravlja Dubrovnik, od Janjine na Pelješcu do Vitaljine u Konavlima, dosad je cijepljeno 1700 osoba, istaknuo je ravnatelj Bazdan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo otkrio nam je da škole za osnovce i srednjoškolce na području Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovnika nema ni idućeg tjedna, uz iznimku, kao i dosad, završnih razreda srednje škole.

image
.
Ante Cizmic/Cropix

To se tiče punkta za cijepljenje u dvorani u Gospinom polju, rekao je da su u konzultacijama sa Zavodom za javno zdravstvo, domovima zdravlja i predstavnicima obiteljskih liječnika, te s obzirom na količine cjepiva koje imaju, odlučili da cijepljenje obavljaju kroz ordinacije obiteljske medicine.

- Imali smo akciju masovnijeg cijepljenja u gradu Metkoviću, gdje je procijepljeno 406 osoba s područja doline Neretve. S obzirom na najavu dolaska nešto više od 3500 doza cjepiva sutra na područje županije, odlučeno je da u ponedjeljak organiziramo punkt u Gospinom polju. S ostalim cjepivima cijepit će se na području Konavala, Pelješca, Primorja i otoka. Imamo sve vrste cjepiva, ove tri koje su kod nas na tržištu, Pfizer, Moderna i AstraZeneca, istaknuo je.

Od 110 tisuća cijepljene 5472 osobe

U tri je slučaja potvrđen britanski soj korona virusa, dva u općini Konavle i jedan na području grada Dubrovnika, dodao je Cebalo. Na pitanje ima li potvrde nekih drugih sojeva, osim britanskog, na području naše županije, načelnik stožera rekao je da zasad nema.

image
.
Ante Cizmic/Cropix

- Županijski zavod svaki tjedan šalje nove uzorke i kako nam budu dolazili rezultati, tako ćemo upoznavati javnost s njima – kazao je Joško Cebalo. Sumnja li se na južnoafrički, newyorški ili neki drugi, teško je reći, dodao je.

- Kad se u Konavlima dogodilo brzo širenje korona virusa, naši su epidemiolozi odmah posumnjali na britanski soj jer je upravo to njegova karakteristika. Međutim, što se tiče drugih sojeva, bez rezultata uzoraka o tome ne možemo govoriti – zaključio je.

Ravnatelj dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao nam je da su dosad na području Dubrovačko-neretvanske županije prvom dozom ukupno cijepljene 5472 osobe, od čega 3011 Pfizerovim, 314 Modernom i 2057 AstraZenecom.

27. travanj 2024 18:51