StoryEditorOCM
DubrovnikIZVANREDNA PRESICA|

Dubrovačkom gradonačelniku anonimno poslano rješenje predsjednika Upravnog suda koje dovodi u pitanje nastavak radova na Lapadskoj obali

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. svibnja 2021. - 18:46

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sazvao je izvanrednu press konferenciju jer mu je anonimni pošiljatelj poslao rješenje Upravnog suda u Splitu kojim se zaustavljaju radovi na Lapadskoj obali. Radovi se ovim rješenjem suda zaustavljaju dok se ne utvrdi je li tvrtka Laguna Trade d.o.o. vlasnika Franja Pašalića koji je izgradio marinu u Gružu stranka u postupku ili nije stranka u postupku kod izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju Lapadske obale.

Zgrožen činjenicom da je u posjedu dokumenta prije nego su ga službeno dobile sukobljene strane, a to su Laguna Trade i Ministarstvo graditeljstva RH, uz zainteresiranu stranu Grad Dubrovnik, zahvalio je anonimcima koji su ga upoznali s rješenjem te poručio da nema razloga da se radovi na Lapadskoj obali ne nastave. Naime, sudac koji je donio rješenje, Silvio Čović, koji je ujedno i predsjednik ovog suda, napisao je u njemu da je građevinska dozvola za rekonstrukciju Lapadske obale 'osporena i izvršna', što nije točan podatak jer je građevinska dozvola pravomoćna, rekao je Franković. Osim toga, dodao je gradonačelnik, rješenje se 'temelji na nekoliko fotografija iz kojih nije vidljivo da se zadire u bilo čija prava', i to 'žurno i bez rasprave te bez očitovanja Ministarstva i Grada'.

– Radovi se izvode temeljem pravomoćne građevinske dozvole. Laguna Trade nije stranka u postupku. Radi se o projektu od visokog javnog interesa i za opće dobro, financiranom sredstvima Europske unije. Kako je moguće da se 'dila' radna verzija rješenja Upravnog suda? – napisao je u dopisu predsjedniku Upravnog suda u Splitu Čoviću dubrovački gradonačelnik, moleći ga da zaustavi ovakve radnje jer 'ruše dignitet suda i povjerenje građana u nepristranost sudbene vlasti'.

– Ako ovo rješenje postane izvršno za Grad Dubrovnik, kao oštećena strana možemo i podnijet ćemo odštetni zahtjev prema tvrtki Laguna Trade jer se ovdje radi o 70 milijuna kuna europskih i nacionalnih sredstava i jasnoj i mjerljivoj šteti proračunu Grada Dubrovnika – istaknuo je Mato Franković. – Zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi to Laguna Trade platila, s obzirom da mu je temeljni kapital manji od tog iznosa. No, za vjerovati je kako će se sve riješiti puno prije roka u kojem Grad mora povući sredstva EU, a to je 31. prosinca 2023. godine.

- Zašto je Upravni sud u Splitu stavio zabranu za izvođenje radova nečeg što nije sporno niti u promišljanju trećih, petih i osmih osoba? – zapitao se Mato Franković, dodavši kako je sve krenulo naopako još od 'lava pa nadalje', aludirajući na skulpturu lava na ulazu u marinu. Poručio je građanima Lapdske obale da 'ne postoji nijedna sila koja će ih zaustaviti u namjeri da izgrade Lapadsku obalu i završe radove, koliko god to neki željeli ili ne željeli čuti'. Očekuje i punu podršku svih kandidata u ovim izborima jer je Lapadska obala projekt od javnog interesa. Pročitao je i isječak iz dubrovačkog statuta Dubrovačke Republike iz 1272. godine: - 'Članak 12. O sucima – da ne jedu i ne piju s onima koji se pred njima parniče. Da bi se izbjegla svaka sumnja, određujemo da suci dok budu na dužnosti, ni na koji način i ni uz kakvu izliku ne idu jesti ni piti s onim ili onom koji pred njima budu imali parnicu ni s njima podređenom osobom od dana kad parnica počne dok se ne okonča'.

- Google sve pamti, pa ukucajte ime predsjednika Upravnog suda Silvija Čovića, pa ćete vidjeti je li on ikad bio s nekim na ručku – odgovorio je Franković na sugestiju da pita Zdravka Mamića kako je ovo sve moguće. Google zaista pamti i podsjeća na tekst iz ožujka ove godine iz Jutarnjeg lista, koji piše da je 'sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi 'Pršut' partijao predsjednik Upravnog suda u Splitu pred kojim Kerumova žena tuži državu, u društvu još nekoliko sudaca s kojima je zajedno prekršio i više epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite'.

Tijekom pressice spomenuo je dubrovački gradonačelnik da 'znamo jako dobro da je građevinska dozvola za marinu Frappa izdata protivno UPU-u Gruški akvatorij, a izdalo ju je Ministarstvo graditeljstva'.

– Mi do današnjeg dana nismo pokrenuli nijedan postupak kako bi postavili to pitanje, a isto tako znamo jako dobro da je potpuno suprotno statutu Grada Dubrovnika, ovlastima gradonačelnika gospodin Vlahušić izdao dozvolu raspolaganja javnim dobrom i dao dokumente u kojima dozvoljava da gospodin Pašalić izvodi radove i koristi dio javnog dobra za potrebe njegove marine, što je protivno statutu Grada Dubrovnika, što je jasna, evidentna i nedvojbena zlouporaba ovlasti gradonačelnika – istaknuo je Mato Franković.

28. travanj 2024 22:25