StoryEditorOCM
DubrovnikBILO JE MANJIH TEŠKOĆA

Dubrovačkim vrtićima stiglo više zahtjeva nego lani. Evo kad ćete saznati jeste li među ‘sretnim‘ roditeljima

Piše Silvia Rudinović
16. lipnja 2022. - 21:27

Dječjim vrtićima na području Dubrovnika stiglo je 420 zahtjeva za upis u pedagošku 2022./2023. godinu. Od toga Dječjem vrtiću Pčelica predan je 131 zahtjev, a u DV Dubrovnik stiglo je 289 prijava. U mnogim su hrvatskim gradovima poznati konačni ili barem privremeni rezultati upisa, no u Dubrovniku će se čekati do 10. srpnja.

Obrada zahtjeva i inicijalni razgovori su još u tijeku. Kako navode iz gradske uprave, dio djece za koju je podnesena prijava neće napuniti jednu godinu do 31. kolovoza, a ima ih i bez urednog cijepnog statusa što je uvjet za upis u vrtić.  

- U svaku odgojnu skupinu gradskih vrtića uključeno je barem jedno dijete s teškoćama u razvoju s ciljem njihove socijalizacije i integracije u skupini, što također utječe na optimalan broj djece u skupini. Točni podaci znat će se po objavi konačne upisne liste, o čemu ćemo svakako izvijestiti javnost. Po pitanju kapaciteta, pregledano je nekoliko potencijalnih lokacija za nove vrtićke i jasličke grupe te su i obavljeni razgovori s više gospodarskih subjekata s ciljem otvaranja novih kapaciteta. Upravo se izrađuju procjene potrebnih radova i vremenski okvir u kojima se prostori na raspolaganju mogu u najkraćem roku adaptirati za potrebe djece, uz poštivanje strogih pedagoških standarda i minimalnih tehničkih uvjeta koje navedeni prostori moraju ispunjavati – odgovaraju iz Grada Dubrovnika.

Napominju kako se nastavlja s realizacijom novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prije svega nadogradnjom vrtića Pčelica i novim vrtićem u Komolcu. Gradnja dječjih vrtića u Komolcu i Mokošici kandidirat će se za financiranje iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Na sjednici Gradskog vijeća 2. lipnja, ravnateljica DV Dubrovnik Franica Lasić je izjavila kako je na listi čekanja ostalo 55-ero djece te da su uspjeli upisati još njih 37. Na listi je, kako je rekla, ostalo još djece čiji su roditelji zaposleni.

Za usporedbu, prošle godine je u redovnom upisnom roku stiglo 415 zahtjeva, primljena su 304 kandidata, od toga 206-ero djece u program jaslica i 98-ero u programe vrtića. Lani je odbijeno 75 zahtjeva, od toga 15 zbog nepotpune dokumentacije (prebivalište nije na području grada Dubrovnika), 52 djece je bilo mlađe dobi od upisne, a osmero nije imalo dokaz o urednom cijepnom statusu.

Prošlogodišnji upisi, koji su se prvi put proveli elektroničnim putem preko mrežne stranice e-Građani, nisu prošli glatko. Kako su prošli ovogodišnji?

- Što se tiče e-upisa bilo je manjih poteškoća, no one su pravovremeno otklonjene uz pomoć Hrvatske akademske mreže, CARNet-a – tvrde iz Grada Dubrovnika.

06. svibanj 2024 10:22