StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Dubrovačkim obiteljima godišnje 680 eura deblji račun, Udruzi Rina Mašera vrijedna donacija, u listopadu odlični turistički rezultati i vrhunske manifestacije

Piše Grad Dubrovnik
10. studenog 2023. - 09:52

Grad Dubrovnik ukida prirez i ne povećava stopu poreza na dohodak

NA RAČUNIMA DUBROVAČKIH OBITELJI GODIŠNJE I DO 680 EURA VIŠE

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će ih zadržati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024 godine ukida prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura (17.992.026,46 kuna) u prošloj godini, a sada će taj novac ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obitelji samo će zbog ovih izmjena godišnje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura.

image


Na računima dubrovačkih obitelji godišnje i do 680 eura više

 

Kako će se nove porezne politike odraziti na povećanje primanja građana Dubrovnika: na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura ostat će u prosjeku 265 eura više na godišnjoj razini, na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura ostat će u prosjeku 387 eura više na godišnjoj razini, dubrovačkoj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura više.

U hotelu Rixos dodijeljene zahvalnice za Dubrovačku trpezu

VRIJEDNA DONACIJA OD 9.841,96 EURA ZA UDRUGU RINA MAŠERA

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je u hotelu Rixos Premium Dubrovnik zahvalnice sudionicima humanitarnog gastronomskog događanja Dubrovačke trpeze, na kojem je prikupljeno 9.841,96 eura, a sav prihod namijenjen je Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Rina Mašera.

Svečanoj dodijeli priznanja nazočile su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić,  pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić te pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča.

image

U hotelu Rixos dodijeljene zahvalnice za Dubrovačku trpezu

 

“Hvala svim sudionicima i organizatorima na ovoj hvalevrijednoj akciji koja je saživjela s našim sugrađanima, ali koja predstavlja i jedan vid zahvale našim ugostiteljima, hotelijerima ali i posjetiteljima koji cijene i prepoznaju kvalitetu, sadržaj i ponudu. Projekt se kroz godine pokazao uistinu sjajnom inicijativom poglavito kada je riječ o doprinosu brojnim udrugama kroz plemenitu notu Dubrovačke trpeze. Hvala vam što uspješno promovirate naš grad, našu tradiciju, gastronomiju i identitet, što nas uistinu i definira kao destinaciju izvrsnosti. Moramo biti ponosi na ovu tradicionalnu akciju, koja pokazuje zajedništvo, društvenu odgovornost i solidarnost prema najpotrebitijima u  zajednici”, kazao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodijelivši potom ček predstavnici Udruge Rina Mašera, Karolini Matuško.

Predstavnica Udruge zahvalila je organizatorima, Gradu, sugrađanima i posjetiteljima na kako je istaknula zaista vrijednoj novčanoj podršci usmjerenoj prema djelovanju udruge, promicanju kreativnih aktivnosti unutar iste i mogućnostima angažiranja potrebnog kadra. 

Naime, na trpezi dugoj 106 metara na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradunu, u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-neretvanska, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Ceha ugostitelja i TUŠ Dubrovnik sudjelovao je 31 izlagač, od hotela, restorana, pekarnica, slastičara, ugostitelja i vinara. 

 

Odlični turistički rezultati i vrhunske manifestacije u posezoni

LISTOPAD BILJEŽI 9 POSTO VIŠE NOĆENJA I 22 POSTO VIŠE DOLAZAKA

Uspješan ishod ove sezone u Dubrovniku zaokružio je izvrstan listopad u kojem je ostvareno 338.563 noćenja, što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, zabilježeno je 116.914 dolazaka, odnosno 22 posto više nego lani.

Upravo ovaj jesenski mjesec brojao je vrhunska sportska, kulturna i gastronomska događanja koja su privukla brojne posjetitelje, ali i domaće stanovništvo.

 

Nakon sjajnog završetka rujna koncertom jazz pjevačice Ines Tričković ispred crkve sv. Vlaha Homage to Erik Satie, u listopadu je uslijedilo:

 

Sport

08.10. - međunarodna auto brdska utrka 23. Nagrada Dubrovnika „Memorijal Željko Đuratović“ „Trofej Dubravko Čikor“

14.10. - EARTH, SEA & FIRE triatlon u Dubrovniku

21.10.-22.10. - Nagrada Ragusa Racing 2023., Prvenstvo Republike Hrvatske u autoslalomu

28.10. - 29.10. - Prvo izdanje Dubrovnik Spartan Traila

image

U listopadu 9 posto više noćenja i 22 posto više dolazaka

Kultura

21.09.-29.10. - Andy Warhol: Ja sam niotkud - izložba jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu

28.09. - 23.10. - Izložba Mersada Berbera “U čast Dubrovniku”

05.10.-26.10.- 9. Jesenji glazbeni moskar – Dubrovački simfonijski orkestar

19.10.-17.11. predstava Candide ili Optimizam– Voltaire, Kazalište Marina Držića

28.10. - 31.12. - Izložba Muzej Domovinskog rata Dubrovnik „Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.“

27.10.- 31.10. - 2. međunarodni festival i natjecanje zborova

image

U listopadu 9 posto više noćenja i 22 posto više dolazaka

Zabava

09.10. - 22.10.  – jubilarni 10. Good Food Festival: radionice pripremanja dubrovačkih slastica te jela tradicionalne hrvatske kuhinje, tematske večere, večeru s Michelin Star Chefom, posebne menije u dubrovačkim restoranima, gastro ture…

12.10.-15.10. -  Pizza festival Dubrovnik - streetfood manifestacija, održana u prostorima TUP-a uz svakodnevni glazbeni program koji je oživio i popunio bivšu tvornicu ugljenografitnih proizvoda: Kuzma & Shaka Zulu, DJ Maha, Grše i Songkillersi.

Sjajna posezona nastavlja se i u studenom Festivalom svjetla Lumiart koji će se održati od 3. do 5. studenoga. Dubrovačke znamenitosti i ulice postat će kulisa svjetlosnih instalacija i interaktivnih projekcija u sklopu 3. izdanja Festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik.

Godina 2023. do 31. listopada bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja u odnosu na prethodnu, a najbrojniji gosti su tradicionalno iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, a potom slijede Francuska, Njemačka, Hrvatska, Irska, Australija, Španjolska, Finska, Kanada...

 

 

 

 

 

30. travanj 2024 18:10