StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID DODATAK|

DUBROVAČKI UMIROVLJENICI O JEDNOKRATNOJ POMOĆI IZ PRORAČUNA: Da nam je svaki mjesec ovakav dodatak, to bi bila Amerika!

Piše Kristina Filičić
14. svibnja 2021. - 07:28

Ima dvije tisuće kuna mirovine nakon 40 godina rada. Na upit kako preživljava kaže, 'jedva, ali živjet moraš' pa dodaje kako su se 'stariji naučili na malo'.

image
Ivo Čumbelić
Pušio sam, ne pušim, iš'o sam u društvo, više ne idem. Svega se odrekneš
Tonči Plazibat/Cropix

- Nemaš auta, nemaš ništa. Pušio sam, ne pušim, iš'o sam u društvo, više ne idem. Svega se tega treba odreć'. Žena skromna, ja skroman, navikli smo – iskreno će sugrađanin Ivo Čumbelić. Pitamo ga za covid dodatak na mirovine čija je isplata krenula krajem travnja.

- Sve vrijedi pa ako je i jednom. Da je svaki mjesec to bi bila Amerika – kaže ovaj umirovljenik kojem režije 'pojedu' do tisuću i pol kuna.

- Provlači se kroz život, baš tako. Još ovo malo, jer prošo sam 80 – priča nam dok njegov poznanik dobacuje 'dobro je, ja nemam pravo', a drugi će 'dobio sam dodatak, nisu lagali'.

image
Visinu covid dodatka uvjetuje visina mirovine
Tonči Plazibat/Cropix
12 tisuća umirovljenika

U Područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Dubrovniku u veljači je evidentirano 32 408 korisnika mirovina koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Prosječna mirovina je 2.567,19 kuna. U broj korisnika mirovina nisu uključeni korisnici braniteljskih mirovina. U Dubrovniku je blizu 12 tisuća umirovljenih.

Zgrčen od mirovine

- Ne znam ja li sjelo, nisam gled'o, niti me briga. Ako sjedne dobro ga sjelo, ako ne sjedne ja zažmirim – kroz osmijeh će Drago Miličević. Po prirodi istinski veseljak na pitanje kako živi kaže 'srednje, nije ono premalo'.

image
Drago Miličević
Da nema zaliha sa strane s ovom mirovinom bi se samo zgrčio
Tonči Plazibat/Cropix

- A što mi je mirovina dvije i po, pa ću dobit 600 kuna. Sreća, imam zaliha sa strane. To je ostatak iz radnog vijeka, iz fuša. Bio sam pitur. Da nema toga s ovom mirovinom bi se samo zgrčio. Još sa strane uzmem toliko kolika je mirovina da bi mogo živjet i to ništa da kupujem sa strane, samo za papicu – kaže ovaj 76-godišnjak.

Jednokratno novčano primanje, objašnjavaju u HZMO, korisnicima mirovine uplaćuje se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom. Visinu covid dodatka uvjetuje visina mirovine. Za umirovljenike čija su primanja do 1.500 kuna, predviđeno je 1.200 kuna dodatka, a onima čija je mirovina između 1500 do 2000 kuna stanje na računu će se povećati za 900 kuna jednokratno. Tu je i kategorija od dvije do tri tisuće kuna kojoj će se isplatiti 600 kuna, a 400 kuna onima čija je mirovina između tri i četiri tisuće kuna.

- Ja sam u onoj grupi od 600 kuna dodatka. Dobro je da su se i toga sjetili. Moja mirovina je sitna, a radila sam 30 godina. Još zdravlje služi, zasučemo rukave. Učiniš nešto po vrtu pa dodaš mirovini. Sreća, nismo se naučili na veliko. Jer nisu samo režije i hrana, treba kuću održavat – kaže Lucija Pavić pa je pitamo na što će utrošiti covid dodatak.

image
Lucija Pavić
U grupi sam od 600 kuna dodatka. Sreća, nismo se naučili na veliko
Tonči Plazibat/Cropix

- A, veliki soldi... Prije smo nešto malo iznajmljivali, više toga nema. Što upravi prihoda, što boravišne pristojbe, dala sam dvije i po tisuće. Eto gdje ću potrošit' – kaže umirovljenica pa tvrdnju kako je život uvijek bio težak potkrepljuje pričom o svom djedu koji je rođen davne 1854. godine i 'u ono doba došao do Teksasa da bi nešto zaradio, vratio se i izgradio kuću'.

Kad ne možeš kupiti!

Srećemo sugrađanina čija je mirovina, veli, dobra kakvih ima. Neugodno mu je, kaže, kad u butizi vidi da netko ne može kupiti komadić mesa.

- Kupi malo piletine jer ne može junetinu i teletinu, a kamoli malo freškoga sira. To su strašne stvari. Vozio sam autobus pa upoznaš čeljad. Muž i žena imaju 2800 kuna zajedno, što oni mogu kupit. Užasno! – kaže nam u prolazu dok zaustavljamo gospara Antuna Vuletića koji još nije dobio covid dodatak.

image
Antun Vuletić
Mirovina mi je tri i po, a i to je malo za život. Dok platiš režije, što ostane?
Tonči Plazibat/Cropix

- Mirovina mi je tri i po, a i to je malo za život. Dok platiš režije ostane pola i što ćeš s time? Imam vrta pa sam posadio malo povrća, dobro dođe. Na što ću potrošit dodatak, pa poć na placu. Mogli su to i češće, jedino ne znam je li ovo radi izbora, nemam pojma! – kaže Antun koji je u mirovinu pošao zbog zdravstvenih problema.

- U mirovinu sam poš'o sa 600 kuna, i još dobio 300 kuna dodatka. S time sam živio prije 20 godina. A kako? Nikako! Žena je radila, malo djeca pomogla, ne znam ni sam kako smo se iskobeljali. Kad sam navršio 65 onda se povećala.

Iako je mrvica, svaki dodatak je dobar, pomogne ljudima, smatra Mira Rechner. Kaže da joj je mirovina pristojna, 'pogotovo kad vidi susjede s koliko se akomodaju'.

image
Mira Rechner
Iako je mrcu, svaki dodatak je dobar, malo pomogne ljudima
Tonči Plazibat/Cropix

- Ako ste sami, posebno je teško. Kad ste dvoje imate dvije mirovine, a troškovi su približno jednaki onima koje ima samac. Ja plaćam grijanje po 700, 800 kuna, a mogle bi se četiri osobe grijat – kaže nam Mira kojoj mjesečni troškovi iznose oko tri tisuće kuna ali je 'racionalna, kupi zeleni na placi i nije od velikoga mesa'.

Dodatak na lijekove

Gosparu u mirovini već 14 godina nije do slikavanja, otkriva da će dobiti 400 kuna covid dodatka na mirovinu od tri tisuće kuna. I potrošiti na lijekove.

- Godinama mjesečno plaćam 700 kuna za tablete na bazi bilja. Da ne radim još dodatno ne bi mog'o. Radio sam u građevinskoj firmi a i onda se jedva živilo. Čovjek navikne na malo. Od mirovine ne možeš, tako je vazda bilo. Nema to veze s covidom nego s malom mirovinom. Mi smo opljačkana država koju svak tereti. Kako i može drugačije? – pita se ovaj Dubrovčanin.

image
Za umirovljenike čija su primanja do 1.500 kuna, predviđeno je 1.200 kuna dodatka
Tonči Plazibat/Cropix
Limit 4000 kuna

Covid dodatak u prvoj isplati dobiva 652.341 umirovljenik koji prima mirovinu ostvarenu u RH, a za što je osigurano skoro 424 milijuna kuna iz državnog proračuna. Druga isplata za korisnike mirovina koji uz hrvatsku, primaju i mirovinu ostvarenu u inozemstvu, predviđena je u srpnju. Uvjet je da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu isplaćeno za ožujak ne prelazi četiri tisuće kuna.

A pitanjima nema kraja.Kako netko uopće može preživjeti mjesec sa dvije ili tri tisuće kuna? Kako se hraniti od prvog do prvog s tisuću kuna jer više od pola mirovine pođe na režije? Što kad se pokvari hladnjak ili bojler? Ne daj Bože da popuca đon na cipeli. Oduševljava ta neizmjerna skromnost. Navikli su, na malo. Potpomažu se radom na zemlji, nekim poslom sa strane, pomažu djeca ili oni djeci. Samo da zdravlje što dulje (po)služi. U RH je oko milijun i 250 tisuća umirovljenika, prosječna mirovina je 2880 kuna. Kad bi covid dodatak bio svaki mjesec!

27. travanj 2024 01:29