StoryEditorOCM
DubrovnikUZ 30. OBLJETNICU POGIBIJE

Dubrovački ratni reporter konačno dobiva spomen obilježje u Gradu

Piše dv
24. studenog 2021. - 15:45

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u srijedu 1. prosinca, pred gradskim vijećnicima će se naći prijedlog zaključka o postavljanju spomen ploče poginulom policajcu Vlahu Škilju te prijedlog zaključka o postavljanju spomen obilježja 30. godišnjice pogibije fotografa Pava Urbana.

Spomen ploča dubrovačkom fotografu, jednom od simbola ratnog Dubrovnika, postavit će se u prolazu ispod Zvonika, prema gradskoj luci. Prema uputama dubrovačkog Konzervatorskog odjela tekst spomen ploče 'Fotograf Pavo Urban poginuo je na ovom mjestu snimajući razaranje Dubrovnika 6.12.1991. U spomen Grad Dubrovnik 6.12.2021.' postavit će se na već postojeći kameni blok na samom uglu ispod Zvonika. Glavni projektant je Antun Poković.

Pavo Urban (1968. – 1991.) pohađao je Srednju pomorsku školu i Pomorski fakultet u Dubrovniku. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi, bio je član Fotokluba 'Marin Getaldić' u Dubrovniku. U sezoni 1990/1991. službeni je fotograf Kazališta Marin Držić te službeni fotograf Dubrovačkih ljetnih igara 1991. godine. Te godine primljen je na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, međutim vraća se u svoj Grad da ga brani. Kao dragovoljac, već 29. rujna 1991. nalazi se na prvoj crti bojišnice u Župi Dubrovačkoj i ondje počinje njegov ratni fotografski opus. Padom Župe Dubrovačke vratio se u Dubrovnik i počinje raditi za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju kao ratni reporter. U tom svojstvu zabilježio je i prvi pogodak u povijesnu gradsku jezgru, 26. listopada 1991. godine. Ministarstvo informiranja Republike Hrvatske regrutira ga u posebnu dokumentacijsko-informacijsku jedinicu sa zadaćom da fotografira i filmski zabilježi ratna razaranja i stradanja Dubrovnika. U rano jutro 6. prosinca 1991. počeo je snimati i najžešći napad na Dubrovnik. Tada je i poginuo, u dvadeset trećoj godini.

28. travanj 2024 01:14