StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA ZA MATERIJALNA PRAVA

Dubrovački predstavnici ‘Preporoda‘ i ‘Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja‘ o odbijanju Vladine ponude o povećanju plaća: ‘Bit će onako kako je većina odlučila‘

Piše Silvia Rudinović
31. listopada 2022. - 21:28

Dva sindikata odbila su Vladinu ponudu o povećanju osnovice za šest posto od listopada ove godine, dodatno povećanje osnovice od dva posto u travnju 2023. te ostala predložena povećanja materijalnih prava. Jedan od njih odluku je objelodanio upravo u Dubrovniku, još u subotu. Kako su rekli predstavnici Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, ponuda im je neprihvatljiva jer ona znači smanjenje cijene njihova rada i iduće godine.

Što odbijenice Preporoda i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja znače za njihove članove? Odukom većine sindikata koji su prihvatili potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, odnosno Kolektivnom ugovoru za državne službe, povećanje osnovice i drugih materijalnih prava odnosi se na svih.

image

Povjerenici sindikata Preporod u Dubrovniku

Anton Hauswitschka/

- Bit će onako kako je većina sindikata odlučila. Nama, školskim sindikatima, slijede pregovori za granske kolektivne ugovore – najavljuje Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod.

Drugi sindikat koji je odbio Vladinu ponudu, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja tražio je usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te otvaranje pregovora u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena.

- Lokalno nismo provodili anketu – kaže Sandra Buratović Maštrapa, povjerenica Sindikata znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku. Odluku o odbijanu ponude donijelo je Veliko vijeće Sindikata koje je priopćilo kako Vladina ponuda ne odgovora ekonomskim okolnostima.

„Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini”, navode iz Nezavisnog sindikata znanosti.

image

Sindikalni povjerenik Vilim Ribić

Zeljko Puhovski/Cropix

Svoju odluku temelje na predviđanjima rasta plaća u ostalim sektorima društva u ovoj godini oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od četiri posto. Kažu kako nas iduće godine očekuje rast cijena od šest posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. Poručili su kako je „neodrživo da javni službenici dvije godine zaredom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru”.

Uz povećanje osnovice, povećava se božićnica s 1.500 na 1.750 kuna, isto je povećanje i regresa za 2023., zatim dar za djecu sa 600 na 754 kune.

27. travanj 2024 16:06