StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ONLINE OBMANE‘

Dubrovački komunikolog o tome kako političari zloupotrebljavaju visoku tehnologiju da nas prevare i koliko botovi mogu utjecati na ishod izbora

Piše Bruno Lucić
23. ožujka 2024. - 19:21

Nije prošlo ni tri mjeseca u ovoj superizbornoj godini, a već je priredila brojna iznenađenja, prepucavanja, optužbe, obrate, obećanja... Međutim, pored svih tih uobičajenih pojava u realnom svijetu, postoje i one u digitalnom, one koje obitavaju online, a jedna od njih jesu botovi odnosno automatizirani programi koji djeluju redovito ili reaktivno.

image

Krešimir Macan

Neja Markicevic/Cropix

Nedavno je tako objava Hrvatske demokratske zajednice na Facebooku bila obasuta brojnim ‘lajkovima‘. Kad se malo detaljnije pogledalo, uočeno je kako je dosta lajkova stiglo iz – ni manje ni više nego - Vijetnama! Pokrenulo je to raspravu o botovima, lažnim profilima programiranim da djeluju u određenom trenutku.  

Netko tko se razumije u botove svakako je dubrovački komunikolog, PR-stručnjak Krešimir Macan koji se osvrnuo na recentni primjer, ali i rekao kako botovi funkcioniraju općenito.

- Botovi su specifičnija pojava u Americi ili u Srbiji. Recimo, u Srbiji postoje cijele vojske, ljudske i umjetne, koje su organizirane u ‘stranačke vojske‘. A, kupovina umjetnih glasova postoji oduvijek, samo što vjerujem da to nitko ne radi namjerno, nego je netko nekome podvalio. Jer, oni koji pružaju te usluge ne pitaju tko im je platio i zašto je platio, nego dobiju nalog da ‘napumpaju‘ određenu stranicu pa su je tako i ‘napumpali‘ i baš zbog toga vjerujem da je riječ o podvali. Toga se treba čuvati i braniti koliko je moguće. No, to danas nije toliko ni bitno - samo ako ne izgleda loše. Prije je bilo bitno jer bi poremetilo neke algoritme, kako općenito gledaju na vašu stranicu, a danas malo toga ide viralno, sve se mora plaćati, kazao je Macan te odgovorio na pitanje koliko botovi mogu djelovati na predstojeće parlamentarne, predsjedničke i europarlamentarne izbore u Hrvatskoj:

- Ne mislim da botovi išta bitno mogu odlučiti, osim što političari imaju problem kad vide negativne komentare kod sebe i kad ih se generira puno. Nesretni su kad vide negativne, a sretni kad vide pozitivne reakcije. Kad nemate prave vojske, prave ljude onda organizirate botove i to koordinirate. Možda će netko pokušati angažirati neke botove, ali to neće biti presudno, nije to nešto što će odlučivati niti komentari ispod Facebook-objava ili negdje drugo više išta odlučuju, uvjeren je stručnjak. 

image
/Shutterstock

Prokomentirao je tko najviše koristi botove.

- Zasad je prisutna priča da ih najviše koristi HDZ, obično su to bili nepostojeće osobe s hrvatskim imenima koji bi nešto komentirali. Inače, botove možete prepoznati tako što im pogledate profil, vrlo brzo možete prepoznati da nije životan, da ima slike koje ćete, ako ih ‘proguglate‘, vjerojatno naći negdje drugdje... Provjera identiteta te osobe vrlo brzo pokaže da ta osoba nije stvarna, nego da je negdje nekom ukraden identitet. Botovi se dosta brzo generiraju, a ono što smo vidjeli, botovi su dosta važni u ukrajinsko-ruskom kibernetičkom ratu i ratu u dominaciji informacijama. Postoje ‘bot-farme‘ koje šire dezinformacije o jednima i drugima, to rade i jedni i drugi i to je jako vidljivo u Ukrajini - i s ukrajinske i s ruske strane. To su kompjuterski algoritmi koji imitiraju stvarne ljude, zaključuje Macan.

26. travanj 2024 23:00