StoryEditorOCM
DubrovnikPIŠE TAKO NAŠ TJEDNIK PRIJE SKORO 50 GODINA

DUBROVAČKI HOTELI PUNI U SIJEČNJU Turisti bezuspješno traže prenoćište, silom prilika otvarani depadansi i bungalovi

Piše PSD.
23. siječnja 2020. - 17:45
„Hoteli puni u siječnju“ - nismo puno dvojili treba li ponovno objaviti tekst koji nosi upravo ovakav naslov, a koji je objavljen u 1062. broju Dubrovačkog vjesnika 24. veljače 1971.

Kada se dogodi da posjetilac Dubrovnika ne može u siječnju, usred zime!, naći prenoćište u hotelima otvorenim u toku zimske sezone, onda smo dužni da, kao turistički grad i gostoljubivi domaćini, zamolimo gosta za izvinjenje i da ga pokušamo ipak negdje smjestiti.

I da trljamo ruke, jer ovaj podatak znači da dobro radimo i da zimska sezona ima velike perspektive. Ali, i da se zamislimo, ekonomski, treba li se pobrinuti da naredne zimske sezone imamo više otvorenih hotela. Jer, porast broja posjetilaca u tri protekle zimske turističke sezone, otkako je i ona zvanično inaugurirana, pokazuje da je trend povećanja broja gostiju i noćenja iz godine u godinu sve veći i da, iako se svake godine u zimsku ponudu uključivao poneki novi hotel, sadašnji kapacitet od cca. 3.000 ležajeva u komercijalnom sektoru nije dovoljan da apsorbira turističku potražnju, bar ne u svim fazama zimske turističke sezone. Moramo, naime, zabilježiti, da su, silom prilika, bili otvarani i depadansi i bungalovi da bi se mogli primiti gosti koji su željeli novogodišnje praznike provesti pod dubrovačkim podnebljem. A to ne bi smio da postane običaj jedne ozbiljne i dugoročne turističke ponude.

A treba trljati ruke, jer prethodni podaci o kretanju turističkog prometa u siječnju pokazuju da su hoteli radili sa 22 dana pune zauzetosti.
Kad se ima u vidu da se radi čak o 3.000 ležajeva, onda je to meritorni pokazatelj da je zimska turistička sezona u Dubrovniku apsolvirala fazu propagandno afirmativnog pokušaja i dobila status efektivnog komercijalnog bussines-a kojem su otvorena vrata daljnjeg razvoja.

Koliko će se te mogućnosti ubuduće valorizirati ovisi o umješnosti prvenstveno hotelijera, ali i svih ostalih subjekata koji se uključuju ili se mogu uključiti u sadržaje turističke ponude u zimskog sezoni. I ne samo od njih.

Podaci kojima raspolažemo kazuju da je broj domaćih posjetilaca u siječnju za 50% veći nego je bio istog mjeseca prošle godine, a za približno toliki postotak uvećan je i broj noćenja. Istovremeno, broj stranih gostiju uvećan je u navedenom vremenskom razdoblju za 92%, a broj po njima ostvarenih noćenja za preko 100%.

Ukupno je u siječnju boravilo na našem području 10.791 posjetilac, ili za 51% više nego u siječnju 1970., a ostvareno je 66.661 ili za 60% više noćenja, a radi se isključivo o prometu u komercijalnim objektima.

Na povećanje broja posjetilaca nesumnjivo su utjecale i popularne i pristupačne cijene, koje se do kraja zimske sezone neće mijenjati, pa se očekuje da će i veljača i ožujak bilježiti porast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. N. I.

Vezane vijesti

ŠTO JE KIDALO MREŽE U VELIKOM MOLUNTU? Među ribarima se proširila priča o zloduhu nastradalog pomorca koji je probuđen iz vječnog mira
MISTERIJ S NEKOLIKO ZAPLETA I OBRATA Traži se vlasnik 19 tona švicarskog maslaca uskladištenog u Komolcu
KRALJICA ELIZABETA II. U GRADU Dočekana na Pilama, zadržala se u Dvoru, obišla je zidine, Pomorski muzej i ljekarnu Male braće, Dubrovčani je srdačno pozdravili na Stradunu
ZIMSKI RAZGOVORI U GRADSKOJ KAVANI 'Svi se tužimo na njega: selo, skupoća - idemo svi iz Dubrovnika, svejedno kuda i gdje. A ipak, kada vlak polazi iz Gruža, nema u njemu ni jednog Dubrovčanina'
AKCIJA 'MIR I DOBRO' IZ 1971. U stanu u Šipčinama spavali s engleskim bombama iz Drugog svjetskog rata, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija
Majka s djetetom uletila u Dječji vrtić u Gružu te išamarala dječake i djevojčice
U noći s ponedjeljka na utorak na području grada uhićena 24 "čupavca"
ĐIVULINOV NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR IZ 1968. U 'Triješću' za doček učinjena čudesa, a u gradu jadno i nevoljno 'izšćerana' Stara, a dočekana Nova

27. travanj 2024 13:45