StoryEditorOCM
DubrovnikSUD ODBIO PAŠALIĆA, RADOVI SE NASTAVLJAJU

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković: Ne mislim da će ovdje stati napori tvrtke Laguna trade u obustavi radova

Piše dv
21. veljače 2022. - 13:56

-Zaprimili smo rješenje Općinskog suda u Dubrovniku o odbijanju zahtjeva za donošenje privremene mjere i zaustavljanje radova rekonstrukcije Lapadske obale. Ovo je drugi put da je "Laguna trade" pokušala obustaviti radove- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na izvanredno sazvanoj konferenciji za medije povodom najnovije odluke dubrovačkog Općinskog suda te podsjetio kako je prvi put Grad Dubrovnik izgubio vrijeme, ali je u konačnici Visoki upravni sud RH odluku o zaustavljanju radova poništio.

-Potvrđena je ispravnost postupaka grada Dubrovnika, ali Laguna trade ne odustaje unatoč tome i sigurni smo da će i dalje koristiti pravne mogućnosti da nas zaustavi u projektu. Pokušalo se pokazati kako smo mi nespremni za sastanke, ali opovrgavam: spreman sam za razgovor, ali ne na uštrb stanovnika! Sva je komunikacija transparentna i išla ka rješenju svih problema Lapadske obale čiji je projekt rekonstrukcije potpuno zakonit i bit će realiziran u svim zadanim rokovima na korist naših stanovnika, posebno onih na Lapadskoj obali kao i dubrovačkih poduzuetnika. A mi, uvijek smo spremni za razgovor i tako ćemo se ponašati- izjavio je Franković te podsjetio kako Grad Dubrovnik ima niz procesa koje vodi s Pašalićem te misli da će o najnovijem pravorijeku odlučivati Županijski sud i dodao

-Ministarstvo će "trebati presjeći" jer ima ključ rješenja te će morati, kad dođe do dogovora, izmijeniti koncesiju. Problem je davno nastao, a prostorno planska dokumentacija Grada Dubrovnik i koncesija nisu “poklopljene“ te dolazi do nesporazuma. Dakle, treba redefinirati koncesiju Laguna tradeu! Ali, želim ponoviti: ne na uštrb stanovnika Lapadske obale! Ministarstvo će trebati sagledati sve činjenice koje je podastrijeo Grad Dubrovnik, a očekujemo odgovor u roku mjesec dana. Grad je uputio Uredu za zakonodavstvo Vlade RH kako su istaknute tvrdnje iz 2019. neistinite i temeljem njih je donesena sporna odluka.

Franković je komentirao broj parkirališnih mjesta, te rekao da su ponudili 20 a da Laguna Trade traži 29 što bi dugoročno bilo na štetu stanovnika Lapadske obale. Gradonačelnik je ustvrdio kako ne smije ići sa svojim egom u ovom predmetu:- Moj ego je nebitan i spreman sam se sa svima na svijetu dogovoriti u korist Grada Dubrovnika i tu ću pregaziti svoj ego. Ustrajat ćemo u pronalaženju rješenja i vjerujem da će i druga strana shvatiti da je dogovor najbolja stvar za sve nas, da ćemo morati surađivati u interesu svih nas.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franković je rekao kako nije odvjetnik niti tumači stavove Pašalićeva odvjetnika:- Ne ulazeći u meritum stvari, građevinska dozvola je izvršna i resorno Ministarstvo graditeljstva RH je utvrdilo kako je Grad Dubrovnik postupao zakonito! Svi misle da su u pravu: i Grad i oni, prilikom gradnje oni su izašli iz svog područja. I ulaz u marinu je privremen te prilagođen budućoj rekonstrukciji Lapadske obale, a sjetimo se: Pašalić je svojedobno nudio svoju operativu da se započne rekonstrukcija, jer je to bilo i njemu u interesu, ali što se u međuvremenu dogodilo ne znam!

23. svibanj 2024 18:44