StoryEditorOCM
DubrovnikHomo skupa u đir!

Dubrovački Crveni križ i ove godine organizira gratis prijevoz za seniore: Evo kako naručiti ‘taksi‘

Piše Gabrijela Bijelić
8. siječnja 2024. - 20:56

Stariji ste od 65, trebate prijevoz, ne nužno do doktora ili butige, već do najboljeg prijatelja, na čašicu razgovora ili na kakvu zabavu za umirovljenike? Nema problema, ako niste motorizirani, po Vas će doći ‘taksisti‘ dubrovačkog Gradskog društva Crvenog križa i odvesti vas do željene destinacije, a sve to u okviru programa besplatnog prijevoza sugrađana zlatne dobi, po dubrovački prigodno nazvanog ‘Homo u đir‘.

image

Homo u đir

Ured Crveni Kriz Dubrovnik/

- Projekt koji smo započeli lani od veljače nastavit će se i dogodine jer je naišao na stvarno dobar odaziv, ne samo među starijim Dubrovčanima, već i stanovnicima od Konavala preko Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja sve do Pelješca. Osim starijih od 65, u obzir za prijevoz dolaze i slabije pokretne osobe i osobe s lakšim stupnjem invaliditeta. Za teško bolesne i invalidne osobe koje se ne mogu samostalno kretati brine sanitetski prijevoz, a mi smo tu za sve ostale. Dakle, ako trebate primjerice kod frizera a nema vas tko prevesti, mi stojimo na usluzi svakog radnog dana od 7 do 15 sati. Uvjet je samo da se budući korisnik dva, tri dana prije vožnje javi na kontakt telefone dubrovačkog Crvenog križa 020/418811 ili na mobitel 099/4950273 kako bi ga naši zaposlenici i volonteri mogli preuzeti automobilom i odvesti gdje treba – ističe ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Živko Šimunović.

image

Besplatan prijevoz za seniore

Božo Radić/cropix/

Priznaje kako je dosad ipak najviše poziva bilo za odlazak u bolnicu na pregled, no zvali su ‘penzići‘ i kad ih je trebalo prebaciti vozilom na kakvo blagdansko druženje i slično.

- Ipak ima mnogo građana starije životne dobi koji žive u samačkim kućanstvima ili ih nema tko odvesti tamo gdje bi željeli ili morali otići a ne mogu pješice. Ljudi redovito zovu, što samo pokazuje da je ovaj program itekako zaživio u ciljanoj skupini – dodaje Šimunović na temu programa ‘Homo u đir‘ koji zajednički ostvaruju dubrovački Crveni križ s partnerima Ministarstvom socijalne skrbi koje sufinancira program, te Općinom Dubrovačko primorje i Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

28. travanj 2024 15:37