StoryEditorOCM
DubrovnikZA NJIM VLADA POMAMA

Dubrovačka nutricionistica objašnjava zašto je vitamin D toliko tražen: ‘ Najvažnija je definitivno imunološka uloga...‘

Piše Gabrijela Bijelić
28. listopada 2023. - 09:53

Građani RH lani su potrošili gotovo milijardu kuna na bezreceptne lijekove, a uz lijekove protiv bolova i visoke temperature, najtraženiji je bio - vitamin D.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za 2022. godinu, prosječno je svaki stanovnik Lijepe naše dnevno popio po jednu i pol tabletu, na vrhu liste traženih bili su i Aspirin i Andol, Lekadol ili Lupocet, te Neofen.

Jača imunitet

No čemu toliki porast potražnje za vitaminom D? Ljekarnici su zaključili da je tome dijelom razlog proširenje indikacija za njegovo propisivanje, ali i česte medijske objave da ovaj dodatak prehrani jača imunitet, kod populacije prilično zagrižen nakon nedavne pandemije koronavirusa.

image

Vitamin D lani je bio među najtraženijim bezreceptnim proizvodima

/Shutterstock

Ima li opravdanja za trostruki porast potrošnje vitamina D u usporedbi s dobom prije COVID-19 prijetnje, pitali smo nutricionisticu Mirnu Sentić koja ističe:

- Vitamin D nema samo vitaminsku ulogu u organiznu, već ima hormonsko djelovanje. Ključan je to nutrijent koji se crpi povećano kada su prisutne u organizmu upale niskog inteziteta kao pozadina svih kroničnih nezaraznih bolesti, a posebice kod autoimunih reakcija u tijelu kao što su celijakija, hashimotov tiroiditis, pcos, multipla skleroza... Sve “moderne bolesti” imaju zajednički nazivnik - deficit vitamina D - upozorava mag.nutr. Mirna Sentić i dodaje:

Dokazan deficit

- O važnosti vitamina D i njegovim ulogama u organizmu možemo pričati danima, a najvažnija je definitivno imunološka uloga. Zastupljenost vitamina D u namirnicama nije u visokim koncentracijama, stoga uz povećanje jetrice, jaja, žumanjaka, lososa u prehrani - valja u obzir uzeti i suplementaciju. Uz stručnu osobu i dokazani deficit koji imate, osigurat ćete najpovoljniju dozu koju tijelo treba - ističe sugovornica.

image

Vitamin D lani je bio među najtraženijim bezreceptnim proiizvodima

Shutterstock

O nadomještanju ovog vitamina D suplementacijom kaže:

- Nije to samo akutno do poboljšanja razine u krvi, u modernom pristupu već se razmatra kronična, doživotna suplementacija s manjim dozama. Sjetimo se njegovog hormonskog djelovanja, upravo zato je to suplementacija koja dugoročno ima smisla. Kod situacija nadomjetne terapije hormonima štitnjače, takvi se uzimaju dozivotno. Samo je pitanje vremena kada ce i vitamin D to postati - uvjerena je Mirna Sentić.

26. travanj 2024 16:10