StoryEditorOCM
DubrovnikOPROŠTAJNE RIJEČI |

DR. JURE BURIĆ Gospodin Franko Burmas bio je mudar i sposoban čovjek, moj vjerni suradnik

Piše Dv
15. ožujka 2021. - 14:13
Umirovljeni dubrovački otorinolaringolog i bivši župan dubrovačko-neretvanski dr. Jure BurićDubrovački vjesnik

Umirovljeni dubrovački otorinolaringolog i bivši župan dubrovačko-neretvanski, dr. Jure Burić, dirljivom se porukom oprostio od svog nekadašnjeg zamjenika, dožupana Franka Burmasa, koji je nedavno preminuo u 89. godini života.

U tešim ratnim i izuzetno zahtjevnim vremenima imati pored sebe čestitog, blagog, pametnog i vjernog čovjeka, pravog gospodina, najveća je blagodat i iznimna privilegija. Jedan od takvih mojih najbližih suradnika bio je i moj istinski prijatelj- gospodin Franko Burmas.

Obnašajući znalački i pošteno dužnost mog dožupana, zajedno s mojim pokojnim dožupanom Lukom Šiljegom, pune četiri godine uz obostrano povjerenje besprijekorno je funkcionirala ova najjužnija ratom opustošena hrvatska županija. Bili smo primjer međusobnog povjerenja i istinskog uvažavanja. Nije na odmet reći kako su oba moja dožupana bili dosta stariji ljudi od mene, ali tu svoju starost nisu nikada koristli kao bahatost već kao mudrost koja godinama i priliči. Dok su neki župani na našim redovitim mjesečnim susretima s pokojnim predsjednikom Tuđmanom i članovima Vlade strahovali što će u svojim županijama zateći kad se vrate, ja sam bio savršeno miran znajući dobro da me moji vjerni suradnici zasigurno neći iznevjeriti.

U tim ozbiljnim vremenima, pravo osvježenje bio je duhoviti korčulansko-blatski humor našeg Franka, čovjeka iz naroda koji je taj narod znao i zastupati i njegovu duhovitost promovirati. Domoljublje i čista zaljubljenost u Hrvatsku, koju je cijeli svoj život s ponosom iskazivao i u svome srcu nosio, bio je razlogom da sam tog divnog čovjeka doživljavao kao svog starijeg brata s nizom vrijednosti koje smo zajednički baštinili. Njegova neizmjerna ljubav prema svojoj supruzi i djeci davala je jamstvo da sam u najboljem društvu pravog hrvatskog muža s kojim se evo opraštam uz svu zahvalnost na suradnji i prijateljstvu. Neka ga dobri Bog nagradi mirom u svojim mirima, a njegovoj dragoj obitelji uz moju iskrenu sućut dade kršćansku nadu do novog susreta u vječnosti.

dr. Jure Burić

prvi župan Dubrovačko- neretvanske županije

08. svibanj 2024 11:56