StoryEditorOCM
DubrovnikPRIRODA SE BUDI

Dozrijevaju kupine, cvjeta ljetno cvijeće: Dubrovački botaničar objašnjava jesu li nas sustigle klimatske promjene ‘ Posebni smo u ovom dijelu Euroazije...‘

Piše Gabrijela Bijelić
17. siječnja 2023. - 11:42

Maginje, kupine, jagode, lantane, ruže i bugenvilije...u prirodi je sve više ‘nalaza’ voćaka i cvijeća koje dozrijeva ili cvate u neuobičajenom dobu godine.

image

Siječanjske kupine ČITATELJICA

čitateljica/

- Na jednom te istom grmu kupjene našla sam i zrele plodove i poluzelene i u cvijeću. Znači, tri faze vegetacije usred prvog mjeseca. A u đardinu mi je prošli tjedan procvjetala ruža, a ‘zametnuo’ se i pupoljak na zumbulu. Ne sjećam se da je ikad bilo ovako ‘gužvovito’ - priča nam sugrađanka koju, kaže, zbunjuju misteriozne pojave u okućnici.

Anomalija ili praksa?

Učestale dojave s terena i objave fotografija ‘zimskih uljeza’ kod mnogih su građana pobudile sumnju da svjedočimo posljedicama globalnog zatopljenja koje ne mimoilazi ni floru dubrovačkog kraja. Je li doista riječ o anomaliji zbog koje bismo se trebali zabrinuti, objašnjava dubrovački botaničar dr.sc. Nenad Jasprica:

- Temi nikako ne treba pristupati senzacionalistički jer jednostavno ne stoji da pojave u prirodi imaju veze s klimatskim promjenama. Podsjetio bih da u ovom dijelu Euroazije jedino na našem Sredzomelju tijekom cijele godine pronalazimo biljke koje cvjetaju. Dakle, kad vidimo fotografije visibaba i ljubičica početkom siječnja, treba znati da je njihovo cvjetanje u ovo doba potpuno normalno u toplijim sezonama kao što je ovogodišnja. Nije ovo nikakva posebna faza, nego uobičajeno ‘ponašanje’ biljaka...- tvrdi naš sugovornik.

image

Maginje inače ne rumene u siječnju, ali... CROPIX

Cropix/

I Srđ ‘cvjeta’

Napominje kako se na temelju samo jedne sezone, ma koliko iznadprosječno topla bila, ne mogu donositi zaključci da je klima ‘izgubila kompas’.

- Da bismo se uvjerili kako u prirodi nema ništa čudnog, dovoljno je prošetati malo po okolici, pa bismo vidjeli šafrane, visibabe, možda i pupoljke irisa. I na južnim obroncima Srđa moguće je sad pronaći biljke u cvatu – ističe naš sugovornik koji jamči da bi svatko od nas ovih dana mogao na nekom toplijem i od atmosferilija zaklonjenijem staništu pronaći cvijetak ili plod na kakve obično nailazimo u mnogo toplijem dijelu godine.

26. travanj 2024 16:27