StoryEditorOCM
DubrovnikGrad Dubrovnik

Domouprava Dubrovnik i višestambena zgrada na adresi Petra Zoranića 5 i 7 povukli bespovratna sredstva za energetsku obnovu

Piše DV
7. rujna 2023. - 14:46

Domoprava Dubrovnik d.o.o. i višestambena zgrada na adresi Petra Zoranića 5 i 7 osigurali su bespovratna sredstva za energetsku obnovu. Nakon višestambenih zgrada u Vinogradarskoj ulici (Mokošica) i Trnovičkoj ulici (Gruž), kojima također upravlja Domouprava, bespovratna sredstva povučena su i za energetsku obnovu zgrade na Batali izgrađene 1962. godine.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 282.813,06 eura od čega je 158.582,80 eura bespovratnih sredstava osigurano u sklopu posljednjeg Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prethodno je Grad Dubrovnik sufinancirao izradu projektne dokumentacije u iznosu od 85% opravdanih troškova, odnosno 2.820,36 eura, a čija je izrada bila preduvjet za prijavu na Poziv.

 

Postojeće stanje zgrade sa 16 stambenih jedinica ne zadovoljava aktualne standarde i zahtjeve o uštedi energije u zgradarstvu. Trenutni energetski razred zgrade je D, dok će se obnovom zgrada svrstati u iznimno povoljan energetski razred B. Smanjit će se gubici potrebne energije za grijanje/hlađenje, a proporcionalno će se smanjiti emisija CO2 i povećati udobnost življenja u prostoru. Rezultati energetske obnove osigurali bi uštedu energije u potrebnoj energiji za grijanje/hlađenje za 67,40 % te smanjenje godišnje primarne energije za 48,38 %. Smanjenje emisije CO2 nakon obnove iznosilo bi 9,44 tona/godišnje.

 

Na području grada Dubrovnika nalazi se oko 1200 višestambenih zgrada s oko 10 tisuća stanova u kojima živi oko 22 tisuće stanovnika. Veliki broj višestambenih zgrada izgrađen je prije 1990. godine te ne posjeduju adekvatnu toplinsku zaštitu vanjske ovojnice i vanjsku stolariju.

 

Podsjetimo, Upravni odjel za europske fondove Grada Dubrovnika u travnju je objavio novi Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2023. godinu koji je dostupan na sljedećoj poveznici te se pozivaju zaineresirani da se putem ovlaštenih upravitelja zgrade i prijave.

26. travanj 2024 05:55