StoryEditorOCM
DubrovnikKONAČNO DOZVOLA

Dom na Medarevu bit će u sustavu domova, evo što to znači za cijene budućeg smještaja

Piše Maja Rilović Koprivec
28. siječnja 2022. - 11:08

Izgradnja Doma za starije i nemoćne koji će se graditi na Medarevu u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik, prioritet je društvene infrastrukture Grada Dubrovnika. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu koji će prve korisnike primiti na jesen, izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika. Stoga je vijest da je Grad Dubrovnik riješio potrebnu dokumentaciju za ishođenje građevinske dozvole razveselila mnoge sugrađane treće životne dobi, budući su potrebe domicilnog stanovništva ogromne. Zbog toga što se u infrastrukturi u skrbi i smještaju starijih sugrađana desetljećima nisu povećavali kapaciteti, mnogi su Dubrovčani starije dobi smješteni u domovima u Konavlima pa čak i u Ravnom.

image
Tonći Plazibat/cropix

- Najvažnije je istaknuti kako će dom kada jednom bude izgrađen biti uključen u mrežu domova čija je cijena subvencionirana i bit će jednaka kao i u drugim domovima – ističe Olga Muratti predsjednica gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika i savjetnica gradonačelnika Grada Dubrovnika za pitanja umirovljenika. - Prvi korak iza ovoga je osigurati sredstva gdje očekujemo prijavu projekta na EU fondove i očekujemo da će to biti riješeno. Usporedo s time, a i naš je cilj, da Dom bude u sustavu domova, što znači da će cijene smještaja u njima biti subvencionirane, a ne tržišne. Planiramo čak i Dom u Gružu, sa četrdesetak mjesta ako bude moguće uključiti u sustav, mada uvijek ima dovoljno onih koji će dom u Gružu moći platiti po tržišnim cijenama. Dom na Medarevu mora biti u sustavu i to je naš osnovni cilj – govori Muratti. Kaže kako već sada za Dom u Gružu ima mnogo prijava bez obzira na buduću cijenu smještaja.

image
Mjesto na kojem će se graditi novi dom za umirovljenike na Medarevu
Tonći Plazibat/cropix

-       Muratti pozdravlja inicijativu vijećnice Srđ je Grad Petre Marčinko koju je iznijela na Gradskom vijeću, da u budućem domu na Medarevu, bude i dio za smještaj mlađih invalida osoba s poteškoćama. – To je dobra inicijativa i o tome bi trebalo razgovarati da se u dijelu budućeg doma za dementne osobe iznađu mogućnosti da budu smještene i mlađe invalidne osobe. Ne znamo je li to moguće i po zakonu no o tome se vrijedi razmišljati kao dobrom iskoraku - govori Muratti, koju već pitaju gdje se treba već sada prijaviti za iste smještaj u budućem domu. – Ne treba žuriti neka prvo vidimo da se počelo graditi, pa ćemo vidjeti. No to pokazuje kolike su potrebe ljudi u Dubrovniku – kaže Muratti.

Novi dom na Medarevu, planiraju u gradskoj upravi bit će kapaciteta oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju.

image
Tonći Plazibat/cropix

Bit će opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorima – dvoranom za više namjena, imat će knjižnicu i kafić. Idejni projekt objekta s tri izmaknuta volumena izradio je arhitekt Tin Sven Franić.

Zadnji objekt za Dom za starije osobe Dubrovnik izgrađen je još 1970. godine, a tu je također i posebna jedinica Termoterapija, u Mokošici. Nažalost, Dom na Medarevu koji se sredstvima Mirovinskog fonda počeo graditi na Medarevu prije Domovinskog rata ostao je nedovršen. Danas je obrastao u drču i već visoka stabla borova. Tvrtka Coning koja je posao naplatila nije ga i izgradila, a nakon toga se dugo vodio i spor za povrat zemljišta s nasljednicima parcele. Problem neriješenih imovinsko pravnih odnosa, riješen je u rujnu i sada je zemljište u 100 posto vlasništvu Grada Dubrovnika i bude li novaca više ne bi trebalo biti prepreka gradnji koja bi trebala početi na jesen.

01. svibanj 2024 21:51