StoryEditorOCM
DubrovnikU MANJKU PEDIJATARA

Doktorica Gordana Mićunović odlazi u mirovinu, tko će biti zamjena? Branko Bazdan: Dom zdravlja poslao je jednu liječnicu na specijalizaciju, ali se nije vratila u Dubrovnik jer to dozvoljava zakon

Piše Kristina Filičić
15. studenog 2022. - 07:32

Odlaskom u mirovinu doktorice Gordane Mićunović, koja je sedam godina radila u pedijatrijskoj ordinaciji u DOC-u u Lapadu, u kojoj je upisano 1400 malenih pacijenata, problem nedostatka pedijatara na dubrovačkom području dodatno je produbljen.

Dom zdravlja Dubrovnik pokušava iznaći rješenje, no hoće li se i kada nadomjestiti upražnjeno mjesto pedijatra za malene Lapađane teško je prognozirati. I to nije jedini problem. Nedostatak pedijatara već neko vrijeme očituje se i u pedijatrijskoj ordinaciji u Mokošici, najmnogoljudnijem gradskom naselju. Ta ambulanta nema nositelja pa se radnim danima, osim petkom kada je tamo samo medicinska sestra, izmjenjuju ostale dubrovačke pedijatrice. Izvjesno je da će, barem za prvo vrijeme, tako biti i u lapadskoj ordinaciji i to već od sredine studenog, budući da doktorica Mićunović najprije ide na godišnji a u mirovinu krajem prosinca.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan kao osnovni problem ističe to što je Dom poslao na specijalizaciju jednu doktoricu koja se po završetku nije vratila raditi u Dubrovnik.

image

Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- To joj omogućuje zakon izmijenjen prije tri godine koji dozvoljava da osoba koju ustanova pošalje na specijalizaciju nije dužna odraditi posao u toj ustanovi. Tako ona nije došla na rad u Dubrovnik, u ustanovu koja je specijalizirala, nego je otišla u Split, a nju smo mislili staviti u ordinaciju u Mokošicu kada je odlazila dr. Crnčić. Poslali smo na specijalizaciju novog liječnika koji bi trebao preuzeti ordinaciju dr. Mićunović, međutim doktorica se odlučila ranije poći u mirovinu, a njemu specijalizacija završava na proljeće. Sada nam je problem funkcioniranja te dvije ordinacije – kaže ravnatelj Bazdan.

Za spomenutog specijalizanta, inače iz Zagreba, Dom zdravlja će osigurati smještaj, ‘vjerojatno bi trebao doći ali propisi su za razliku od prije drugačiji, tako da nismo ni tu sigurni‘. Smatra kako bi se zakonska odredba trebala vratiti na staro ili barem ‘vratiti razmjerni dio novaca potrošen na specijalizaciju‘.

Dom zdravlja u pregovorima je i s pedijatricom iz Zagreba, porijeklom iz Dubrovnika, koja bi trebala preuzeti jednu od spomenutih dubrovačkih ordinacija.

- U razgovorima smo, doktorica najprije treba uskladiti svoje obaveze, ako uspije onda će doći. Dogovaramo se da bi to bilo početkom prosinca ali ništa nije definirano. Riječ je o mlađoj doktorici.

Na našem području je, tvrdi, šest pedijatrijskih ordinacija. Dom zdravlja ih je imao pet uz jednog privatnika, dakle četiri, a sada će imati tri.

Preostale tri pedijatrice Doma zdravlja, dr. Nada Marković iz ordinacije na Grudi u Konavlima, dr. Ivana Domić iz župske ordinacije u Mlinima i dr. Vjera Žuvela čija je ordinacija na Pločama u gradu, pokrivat će ordinaciju u DOC-u, a za Mokošicu će, dodaje, još vidjeti. Svakako, sve ordinacije će u svom radnom vremenu uzimati i malene pacijente iz Mokošice ako tamo ne bude liječnika. Na pitanje hoće li se onda mokoška ordinacija zatvarati do boljeg vremena, odgovara:

image

Ilustracija

Shutterstock/

- Tamo će svakako biti medicinska sestra, a za liječnike se moramo iskombinirati. Ne bi htjeli zatvarati ordinaciju bez obzira na nedostatak liječnika – kaže Bazdan.

Valja spomenuti kako na dubrovačkom području radi i dr. Sonja Horović, koja ima ugovor s HZZO-om a u Domu zdravlja je u najmu prostora. Kod nje je upisano dvije tisuće pacijenata.

- Ona je korektna, uvijek preuzme naše pacijente i mi njoj kad je na godišnjem, nadopunjavamo se. Ona je bivši koncesionar a sad je privatna ordinacija.

Kako bi iznašli rješenje problema, Dom zdravlja će, ako bude zainteresiranih, lapadsku i mokošku ordinaciju ponuditi i u privatni najam.

- Ako netko bude htio i privatno uzeti neku od ordinacija, dakle da ne mora biti zaposlenik Doma zdravlja, pokušat ćemo i to. Možda je nekome interesantnije, pa ćemo objaviti natječaj idućih dana – najavljuje Bazdan.

image

Dom zdravlja Dubrovnik 

Dz Dubrovnik/

Spomenimo još da je maksimalan broj pacijenata po pedijatrijskoj ambulanti dvije tisuće. U Mokošici je 860 upisane djece, a ostale ordinacije imaju između 1200 i 1500 pacijenata (DOC 1400, Ploče 1100, Gruda 1500, Mlini više od 1500 malenih pacijenata). Manjak pedijatara nije samo boljka Dubrovnika, nedostatak tog kadra prisutan je u cijeloj Hrvatskoj, procjene su da nam nedostaje 50-ak pedijatara. 

30. travanj 2024 04:25