StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI DRŽAVNE MATURE

Djeca su nam nepismena, ne znaju se potpisati, a poezija im je misaona imenica!

Piše Silvia Rudinović
18. svibnja 2020. - 08:54
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je kalendar ispita državne mature. Od 8. do 24. lipnja polagat će se obavezni, a od 25. lipnja do 3. srpnja izborni predmeti. Iako još stigle jasne upute koje se tiču epidemioloških mjera u provedbi mature, poznato je kako će se najprije polagati test iz Hrvatskog jezika. Maturanti koji su to htjeli, u utorak su pisali probni online esej. Nakon štrajka, koronavirus ovu školsku godinu čini posve drukčijom od prethodnih, pa se postavlja pitanje kako će to utjecati na rezultate državne mature.

Kako je NCVVO objavio, dio gradiva bit će izuzet iz ovogodišnje mature, prije svega dio gradiva četvrtog razreda za višu razinu Matematike i Hrvatskog jezika. S popisa književnih djela za esej A razine uklonjeni su Krležin Povratak Filipa Latinovicza, Stranac Alberta Camusa i pjesništvo Tina Ujevića.
 

Zadnje pročitali Ivicu i Maricu


- Preživjeli smo ratne godine, a to su trenuci koje promatrate s psihološkog stajališta, gledate izbjeći negativne ocjene i djeci ublažiti situaciju. Mislim da tako treba biti. S druge strane, djeci će od tog gradiva ostati površna informacija jer ih ono što im šaljemo ne zanima. U konačnici, to će gradivo ostaviti za sobom i zaboraviti čim počne ljeto! Prema maturi imaju takav odnos da prije veljače ili ožujka uopće o njoj ne razmišljaju, neki je se ne sjete ni prije svibnja. Što ostane u glavi, ostalo je! – kaže Maja Milošević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik.

Kaže kako sve to u konačnici, u ovakvim izvanrednim okolnostima, rezultira još većim razlikama u društvu i nepravednim odnosima, u kojima imućniji prosperiraju.

image
U rubrici "Na radnom mjestu" profesorica Hrvatskog jezika sa svojim razredm 3.A


- Kiklop, Ranka Marinkovića, zbog težine djela izbačen je još prije korone. Odavno mislim kako ne pripada tu. Mi smo bili drukčiji, istraživali smo po knjižnici, a današnja djeca imaju sve a ništa ne istražuju. Čudno mi je da su izbacili Camusa, jer ga ja obrađujem u prvom polugodištu i nije težak. Zbog učenika mi je drago da je uklonjen Ujević, jer njima svako pjesništvo predstavlja problem, ali mi je takva odluka i bezvezna jer je riječ o autoru s vrha top liste hrvatskih pjesnika – komentira Maja Milošević.

Misli kako prethodne državne mature nisu bile dovoljno teške, s obzirom na znanje koje se nudi, ponavljanje i pripreme koje nudi sama škola, uz slabašan odaziv. Zbog čega je školski esej od najmanje 400 riječi na zadanu temu, toliki bauk među učenicima?
- Odgovor je jednostavan: ne čitaju! Ako si zadnje pročitao Ivicu i Maricu, kako ćeš najedanput u četvrtom srednje čitati Kiklopa, filozofsko i intelektualno djelo, u ozračju dolaska Drugog svjetskog rata. Ne čita se radi sadržaja, to imaš i na googleu. Čitanjem se učiš pismenom i usmenom izražavanju, jačaš svoju opću kulturu i znanje, i na koncu, nadograđuješ se. Nemaju vokabular, ne raspoznaju okolnosti, a da ne govorim o pravopisu. Doslovno se ne znaju potpisati. Znaju se spojiti s malim zelenima na Marsu, ali ne znaju sačuvati tekst u Wordu i meni ga poslati u privitku. Pišu bez točke i razmaka. Kako kradu, a stalno kradu, i ne znaju svoj jezik, napišu: Antigona beše besna. Ne znaju prepoznati da je to tuđi jezik! – prepričava prof. hrvatskog jezika.
 

Vratiti malu maturu


Blok obaveznih predmeta završava ispitima iz Matematike, 23. lipnja na A-razini i 24. lipnja na B-razini. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića samo je jedan razred maturanata koji nije morao nadoknađivati nastavu iz Matematike zbog štrajka, čitavo su gradivo četvrtog razreda odradili još rije mjesec dana i cijelu se godinu sa svojom profesoricom pripremaju za državnu maturu.

image
Sanja Violić, prof. matematike u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku
Privatni album


- Uklanjanjem dijela gradiva gube, više nego što dobivaju. To su neki sigurni bodovi na koje ne mogu računati, a ima mnogo zahtjevnijeg gradiva iz nižih razreda koje ostaje. Međutim, ovogodišnja državna matura ipak se neće bitno razlikovati od ranijih po sadržaju. Možda bi stres, prouzročen ophođenjem ministarstva prema njima u ovom polugodištu, a pritom mislim da se informacije mijenjaju na dnevnoj razini, mogao imati utjecaja na rezultate. Većina naših učenika ide na ozbiljnije fakultete i svima trebaju barem dva ili tri izborna predmeta, primjerice Fizika, Biologija ili Kemija, i nije im svejedno hoće li se matura pisati ili neće. Srećom, većina njih je spremna, jer se dugo pripremaju na ovo – kaže Sanja Violić, prof. matematike u Klasičnoj gimnaziji.

Koncept državne mature je dobar, smatra Violić, jer je isti za sve i piše se pod jednakim uvjetima u cijeloj državi. Ostaje pitanje: nude li sve srednje škole jednako kvalitetno obrazovanje. Prof. Violić misli i kako bi trebalo vratiti malu maturu na koncu osnovnoškolskog obrazovanja, jer pojedinci, unatoč izvanrednom prosjeku, doslovno zalutaju u gimnaziju.

image
PROF. Jelena Varezić, prof. matematike u Gimnaziji Dubrovnik
Božo Radić/Hanza media


- Zbog specifičnosti predmeta, predavanja u ovim okolnostima virtaualne nastave održavam putem video konferencije, što znači da učenici kao i na satu mogu postavljati pitanja kako bismo odmah razjasnili nejasnoće. Smatram da su maturanti kojima predajem u potpunosti spremni za državnu maturu – kaže Jelena Varezić, prof. matematike u Gimnaziji Dubrovnik.
Rezultati državne mature bit će objavljeni 15. Srpnja. Nakon isteka roka za prigovore, konačni rezultati bit će poznati 20. Srpnja, a dva dana kasnije i podjela svjedodžaba.
27. travanj 2024 01:34