StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Dizalica topline na gruškom bazenu, sanacija Orlandovog stupa, nova sportska dvorana u Orašcu, javna nabava za izgradnju ceste Tamarić

Piše Grad Dubrovnik
21. travnja 2023. - 10:00

1.2 MILIJUNA EURA BESPOVRATNIH SREDSTAVA 

Ugradnjom dizalice topline u zgradi bazena u Gružu do značajnijih ušteda

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu čijom ugradnjom će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Rok za dostavu ponuda je 5. svibnja do 10 sati kada će biti i javno otvaranje zaprimljenih ponuda.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, uključuje rekonstrukciju strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom.

image

Ugradnjom dizalice topline u zgradi bazena u Gružu do značajnijih ušteda

Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Nositelj projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Investicija je financirana u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014.-2021.

Primjer dobre prakse

Prilikom prošlotjednog predstavljanja projekta ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

 

BRIGA O KULTURNOJ BAŠTINI

Nove aktivnosti na sanaciji oštećenja Orlandovog stupa

 

Kako je prošlog ljeta najavljeno, nakon provedenih terenskih radova i održanih sastanaka stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu, djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda započeli su s pripremnim radovima za zahvat otpuštanja sile u njegovu centralnom trnu.

Pripremni radovi podrazumijevaju postavljanje uređaja za praćenje ponašanja pukotina prilikom zahvata otpuštanja sile (reducirani monitoring) i preventivno-sigurnosno podupiranje stupa.

image

Sanacija Orlandova stupa

Grad Dubrovnik/

Zahvat otpuštanja sile centralnog trna obaviti će se postupno, u više etapa tijekom slijedećih mjeseci, a privremeni sigurnosni podupirači i reducirani monitoring na Orlandovome stupu biti će zadržani tijekom ljetnog razdoblja. Svi postupci će biti odrađeni prema smjernicama i zaključcima stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu u Dubrovniku. 

Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Temeljem interpretacije rezultata provedenih istraživanja, tada je i najavljeno kako će budući zahvati biti usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa.

Dubrovački orijentir

Orlandov stup jedan je od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina.

 

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Uskoro nova sportska dvorana u Orašcu

Grad Dubrovnik je pokrenuo prethodno savjetovanje za izvođenje radova na rekonstrukciji građevine društvene namjene Osnovne škole Antun Masle s izgradnjom nove školske sportske dvorane. Savjetovanje će trajati do 24. travnja, a uslijedit će objava otvorenog postupka nabave za izvođenje radova.

Novoplanirana dvorana nalazit će se sjeverno od zgrade škole na postojećem nogometnom igralištu, a zgrade će međusobno biti povezane toplom vezom.

image

nova sportska dvorana u Orašcu

Sportska dvorana pri OŠ Antuna Masle bit će od velikog značaja za učenike škole koji će dobiti adekvatne uvjete za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a dvoranu će biti moguće koristiti i nakon nastave u sportsko‐rekreacijske svrhe te će se u tom slučaju koristiti novi ulaz u dvoranu bez potrebe ulaženja u zgradu škole.

Izgradnja sportske dvorane u Orašcu označava nastavak ulaganja u dugo zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a koje je ova gradska uprava pokrenula donošenjem Strategije  razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine.  

Dosad su realizirani projekti nogometnog igrališta s umjetnom travom i dvorane za borilačke sportove u Gospinom polju, hangara za jedriličare u Orsanu, judo dvorane u Mokošici te je obnovljena zgrada gradskog bazena i ex-hotela Stadion. Vrijednost navedenih investicija dosegnula je 4,5 milijuna eura.

Za sport skoro 6,5 milijuna kuna

Samo u 2023. godini ukupna ulaganja u sport iznose 6.493.062,00 eura. To čini 7,44 posto od ukupnog Proračuna Grada Dubrovnika.

 

USKORO REALIZACIJA 

Pokrenut postupak javne nabave za izgradnju ceste Tamarić

Pokrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji ceste Tamarić, dvosmjerne spojne ceste od Osnovne škole Mokošica do nerazvrstane ceste Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Prvi korak u ovom postupku je objava prethodnog savjetovanja koje će trajati 15 dana.

S obzirom na to da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi tri milijuna eura bez PDV-a, Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije.

image

postupak javne nabave za izgradnju ceste Tamarić

Procijenjeni rok izvođenja radova je godinu dana, a počinje teći od dana uvođenja izvođača u posao.

Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika na nerazvrstanoj cesti, dok je na novoj spojnoj cesti predviđen obostran pješački nogostup. Na spojnoj cesti koja vodi do OŠ Mokošica predviđena je i izgradnja mosnog prijelaza preko potoka Tamarić.

Pomoć roditeljima Mokošice

Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

 

 

28. travanj 2024 13:04