StoryEditorOCM
DubrovnikJak vjetar otežava promet

DHMZ izdao više upozorenja, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje danas na dubrovačkom području

Piše dv
11. lipnja 2022. - 08:45

Prema prognozi DHMZ u većini krajeva danas će prevladavati sunčano, no i dalje razmjerno vjetrovito, a uz povremeno više oblaka na istoku mjestimice malo kiše, dok je popodne moguć i poneki pljusak s grmljavinom.

Lokalno malo kiše u prijepodnevnim satima može pasti i u Lici. Puhat će većinom umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i Biokova s olujnim udarima, ujutro i prijepodne još lokalno i orkanskim. Poslijepodne će bura malo oslabjeti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak. U Novoj hrvatskoj banci padaju kamate! Uz urednu otplatu kreditnih obaveza, kamata na HIT kredit pada svake dvije godine Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 23 do 28 u unutrašnjosti te između 28 i 31 stupnja Celzijeva na Jadranu. Zbog jake je bure za područje Velebitskog kanala izdano crveno upozorenje.

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - kažu meteorolozi.

Riječka regija, Kvarner i Kvarnerić te Srednja Dalmacija označene su narančastim stupnjem pripravnosti, a žutim Kninska regija, Splitska regija, Dubrovačka regija, Zapadna obala Istre te Sjeverna i Južna Dalmacija. Vjetar i dalje otežava promet Na otok Pag i s otoka trenutačno nije moguće doći vozilima (kopnenim niti pomorskim putem), a jak vjetar otežava promet na više dionica cesta, javio je HAK u 7 sati. Zbog vjetra, za sav promet zatvoreni su Paški most (DC106) i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC27 i DC50); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, državnoj cesti od čvora Križišće do mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Na mostu Krk (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Prekinut je promet na ŽC2050 u mjestu Sveti Ilija, zbog prometne nesreće. Na ulazu u zemlju čeka se putničkom prometu pola sata na graničnom prijelazu na Macelju. U teretnom se prometu dva sata čeka na Tovarniku na ulazu u zemlju, a tri sata na izlazu iz zemlje. U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen i Sumartin-Makarska.

26. travanj 2024 01:34