StoryEditorOCM
DubrovnikObljetnica otpora građana

Deset je godina od refrenduma za Srđ

Piše DV
28. travnja 2023. - 11:31
Dubrovnik, 080113. Prosvjednici udruge ”Srdj je nas” skupili su se na Pilama pola sata prije javnog izlaganja o Studiji utjecaja na okolis sportsko rekreacijskog centra, i djirom preko Straduna upozorili gradjane na to ciji je Srdj.Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

"Prošlo je 10 godina od prvog lokalnog referenduma koji je na zahtjev građana održan u Dubrovniku 28. travnja 2013. godine.  Tada je 10.051 građana i građanki Dubrovnika reklo jasno NE nekretninskom projektu na Srđu." - pišu u priopćenju iz sljednice nekadašnje građanske inicijative Srđ je naš, stranke Srđ je Grad, povodom godišnjice. 

"Činjenica da su volonteri Inicijative Srđ je naš (SJN) uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi se referendum održao, rezultat je upornog i predanog rada te sedmogodišnjih aktivnosti i kampanja organizacija civilnog društva. U radu Inicijative SJN-a sudjelovale su lokalne udruge Baština, Domovina, Art radionica Lazareti, Kinookus, Čovjek na zemlji, udruga Grad, Eko-omblići te nacionalne organizacije Zelena Akcija, Pravo na Grad i GONG. Podršku Inicijativi  pružala su i strukovna udruženja Društvo arhitekata Dubrovnik (DAD) i Udruga hrvatskih arhitekata (UHA).

Volja ogromne većine građana koji su izašli na referendum formalno nije bila obvezujuća za gradske vijećnike. Stoga, broj od preko 10.000 građana, koji je inače dovoljan za izbor gradonačelnika Dubrovnika  u drugom krugu lokalnih izbora, nije mogao ugroziti spregu vijećnika Dubrovačkog dogovora i tvrtke Razvoj golf d.o.o."

26. travanj 2024 09:32