StoryEditorOCM
DubrovnikTreba li čekati tragediju?

Derutni zidovi u Gružu i na Pločama samo što se nisu urušili na prometnice!

Piše Ahmet Kalajdžić
28. rujna 2023. - 21:22

Zabrinuti sugrađani su nam javili kako, pored zida koji se na Gruškoj, odnosno Obali Stjepana Radića 6 već odavno opasno nakrivio, slična situacija postoji i na predjelu iznad Banja. Tamo je riječ o zidu kuće u Ulici Frana Supila 19, a za obje građevine zajednička osobina je kako su stalna prijetnja: zid na gruškoj rivi prioritetno za pješake, a zid iznad Banja vozilima.

image

Zid ljetnikovca na Obali Stjepana Radića odavno prijeti

Ahmet Kalajdžić/

Građani opravdano ukazuju kako su "oba zida opasno inbufala" i podsjećaju kako je zid na rivi "sve do nedavno bio pošprajcan", ali je greda koja je podupirala zid nedavno uklonjena, a da se u međuvremenu stanje s objektom uopće nije promijenilo. Zid iznad Banja nikad nije trebao podupirač, ali je zub vremena i tu učinio svoje i nužno je popraviti postojeće stanje.

Iako kritično stanje u Gružu traje duže vremena, zbog navedenih je razloga opasnost po sigurnost prometa ki motorna vozila veća za zid na predjelu Banja, osobito ako se zna kako bi njegovo urušavanje doslovce dovelo do potpunog kolapsa prometa na cijelom gradskom predjelu Ploče. Kako je riječ o jednosmjernoj prometnici, u slučaju odrona spomenutog zida kamenje i zemlja bi u znatnom dijelu širine kolnika ulice Frana Supila i prepriječili kolnik te prekinuli normalno odvijanje prometa ispod Umjetničke galerije te hotela "Excelsior" i "Argentina" te villa "Šeherezada" i "Orsula". Preciznije, promet bi se zaustavio već od raskrižja s ulicom Druge dalmatinske brigade kao istočnog izlaza iz grada i spoja s magistralom: već od tog raskrižja, cjelokupna bi se prometnica pretvorila u slijepu ulicu iz koje ne bi bilo izlaza.

image

Zid kuće iznad Banja

Ahmet Kalajdžić/

Činjenica je kako Zakon o gradnji obvezuje vlasnike objekata da kao odgovorne osobe skrbe o sigurnosti i održavanju građevine na način da se očuvaju temeljni zahtjevi svake građevine. Također, vlasnik građevine dužan je, u slučaju oštećenja građevinskog objekta, poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti po život i zdravlje ljudi, stanje okoliša i prirode te utjecaja na izgled i stabilnost drugih, odnosno susjednih građevina, zbog čega je obvezan označiti svoju građevinu opasnom sve do otklanjanja nastalog oštećenja.

Pitali smo dubrovačku gradsku jesu li vlasnike već upozoravali na nužnost bržeg rješenja ovog problema, kao i to jesu li za rješenje problema na gruškoj rivi konzultirali stručnjake- konzervatore jer je riječ o vrijednoj graditeljskoj baštini i zaštićenom kulturno- povijesnom spomeniku. Ne ulazeći u moguće probleme s vlasničkim odnosima, nepobitne je činjenica da se mora riješiti problem krivih, odnosno uslijed zuba vremena opasno nakošenih zidova.

image

Zid kuće iznad Banja

Ahmet Kalajdžić/
image

Zid iznad banja je vidno "inbufo"

Ahmet Kalajdžić/
image

Zid ljetnikovca na Obali Stjepana Radića

Ahmet Kalajdžić/
image

Zid ljetnikovca na Obali Stjepana Radića

Ahmet Kalajdžić/
27. travanj 2024 22:41