StoryEditorOCM
DubrovnikURUČENE NAGRADE!

DAN DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Najuspješniji u povlačenju sredstava EU fondova, dokazali kako Pelješki most nije iluzija

Piše Silvia Rudinović Foto: Božo Radić/CROPIX
12. svibnja 2021. - 13:40
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatimaBožo Radić/cropix

Dan Dubrovačko-neretvanske županije, na blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića, proslavljen je svečanom akademijom u Kazalištu Marina Držića. Na svečanu akademiju stigli su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnik Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, i ostali uzvanici uz domaćine, župana Nikolu Dobroslavića i njegove zamjenike Žaklinu Marević i Joška Cebala.

image
Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića
Božo Radić/cropix

- Naši stari gradili su i čuvali prostor, naši branitelji obranili ga su '90-ih od velikosrpske agresije. Mi ga izgrađujemo i čuvamo za našu djecu i za djecu naše djece. Uvezujemo ga čvrsto i neodvojivo u hrvatski teritorijalni korups, ondje gdje oduvijek i zauvijek pripadamo, spajamo ga s maticom Pelješkim mostom, milenijskim projektom kojim se s pravom diči cijela Hrvatska. Povezujemo ga novim lukama kroz Vladin program za bolje povezivanje otoka. Povezujemo Lastovo svakodnevnom katamaranskom linijom s Dubrovnikom. Povezujemo ga prvi put stalnom hitnom helikopterskom medicinskom službom i omogućujemo zlatni sat za sve naše sugrađane - rekao je ovom prigodom župan Nikola Dobroslavić i dodao: „Pripremamo daljnje povezivanje županije autocestom i brzim cestama. Pred realizacijom su još dvije luke. Pripremili smo cjelovitu obnovu Opće bolnice Dubrovnik, zaštitu od zaslanjenja neretvanske doline i druge projekte“.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

Uz razvoj županije, ova uprava može se pohvaliti ujednačavanjem kvalitete življenja u svakom njezinom dijelu, rekao je župan Dobroslavić.

- Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom, osiguravamo ekološku stabilnost naše županije i njenu sigurnu turističku budućnost. Noćne more o zatrpanosti smećem, ostat će trajno iza nas. Svim ovim uvećat ćemo postignuti rezultat od povučenih 7 milijardi kuna za projekte financirane EU, čime smo rekorderi u RH – rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, i zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji se uspješno nose s izazvovima u pandemiji bolesti COVID-19, drugim službama, ali i građanima zbog odgovornog ponašanja i odaziva na cijepljenje koje je ključno za uspješnu turističku sezonu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru rekao kako je Stožer civilne zaštite DNŽ odradio veliki posao u protekloj pandemijskoj godini, a Grad Dubrovnik pomogao gospodarstvu, ali i svim građanima županije stalnim ulaganjima u zdravstvo, osobito u Opću bolnicu Dubrovnik.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

- Častan rad omogućio je Gradu i Županiji da budu među najboljima u povačenju europskih sredstava – rekao je Franković, i županu Dobroslaviću poručio: „U trenucima kad su bivši čelnici Grada, želeći se dodvoriti tadašnjoj središnjoj vlasti, isticali kako je Pelješki most iluzija za budale, bili ste jedina čelna politička figura Dubrovačko-neretvanske županije koja je snažno rekla ne, Pelješki most nije iluzija, on je potreba. Kad su od vas tražili da izmijenite prostorni plan i osigurate da se trajektima povežu Komarna i Brijesta, što je bila ideja Siniše Hajdaša Dončića, jasno ste rekli ne, krajnji jug Hrvatske zaslužio je most i most će dobiti“.

Branko Bačić rekao je kako se na primjeru juga Hrvatske pokazalo koliko su važne županije, koliko je dobro imati regionalnu instituciju koja brine o potrebama stanovništva osobito u izazovnim vremena poput ovih, kao odgovor onima koji dovode u pitanju teritorijalni ustroj.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

- Kao primjer dobrog postupanja Vlade prema ovoj županiji izdvojio bih podatak da je kroz ovu krizu, osim zdravstvenog aspekta, gospodarstvu Dubrovačko-neretvanske županije proslijedila preko pola milijarde kuna da bi se očuvalo preko 20 tisuća radnih mjesta. U realnom sektoru, to znači da je gotovo svaki drugi stanovnik ove županije imao mjesečnu potporu za očuvanje radnih mjesta, ili 4.300 poduzetnika – izdvojio je Bačić.

I on je ponovio kako je ova županija najuspješnija u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz EU fondova. Županija se posebno iskazala u projektnoj suradnji, podsjetivši na 800 milijuna kuna za devet luka, projekte poput Studentskog doma u Dubrovniku, Zračne luke, Pelješkog mosta, pročistača, Lapadske obale, itd. Istaknuo je kako je poreznom reformom, iz državnog u gradske i općinske proračune proslijeđeno gotovo 400 milijuna kuna.

Govoreći o stanju sigurnosti, ministar Davor Božinović je rekao kako se bilježi pad gotovo svih oblika kaznenih djela i prekršaja te prometnih nesreća, devet posto manje je prekršaja protiv javnog reda i mira, a sva teža kaznena djela na području nadležne policijske uprave su razriješena.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

- Prvak ste u gospodarenju pomorskim dobrom jer ste se snažno osposobili za spremno korištenje strukturnih i kohezijskih fondova, što vas je učinilo najuspješnijom hrvatskom županijom u korištenju europskih fondova, na tome vam čestitam. Pelješki most, čime ostvarujemo teritorijalni integritet, vama ali i ovoj Vladi Andreja Plenkovića je državni infrastrukturni prometni i geostrateški projekt broj jedan, kao što to treba biti i kao što je uvijek trebalo biti – rekao je ministar Davor Božinović.

Stožer civilne zaštite DNŽ bio je na visini zadatka, ocijenio je Božinović i pohvalio izvrstan odaziv za cijepljenje turističkih djelatnika i poručio kako su ostvarene pretpostavke za sigurnu turističku sezonu.

- Važno je istaknuti činjenicu da ste jedina županija koja je ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske službe, tu sam ponosan što je moje Ministarstvo dalo ruke – rekao je Božinović, istaknuvši geografske specifičnosti županije u kojoj je teško održati standard zlatnog sata za sve građane.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

Veliko je postignuće zapošljavanje 358 policijskih službenika u PU dubrovačko-neretvanskoj županiji u ovom mandatu, rekao je Božinović, zahvaljujući pomoći lokalnih vlasti. Od projekata je izdvojio 20 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Postaje prometne policije u Gružu, potom eneregtsku obnovu zgrade sjedišta, nadogradnju objekta u PP Ston, itd.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

Nagrada Županije za životno djelo dodijeljena je redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu. Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljene su novinarki HRT-a Silvi Capurso, Ligi protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo -Mljet, i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Samostan sv. Dominika u Dubrovniku, potom Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija iz Korčule te Hrvatski nogometni klub Slaven iz Konavala.

image
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, uručene nagrade ovogodišnjim laureatima
Božo Radić/cropix

U ime ovogodišnjih laureata, na priznanjima je zahvalio pater Tomislav Kraljević, upravitelj Dominikanskog samostana u Dubrovniku.

04. lipanj 2024 23:44