StoryEditorOCM

Crna majica Ivice Roka: Zašto je KOS stvorio HOS?

Piše Jadran Kapor
19. studenog 2023. - 08:13

Made in China pisalo je s unutarnje strane crne majice koju je Ivica Roko nosio na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Mislim da svi doma imaju sličnu, jeftinu, nekvalitetnu... Majicu koja, fakat, jedino može poslužiti umjesto pidžame prije nego što se raspadne. Razlika je jedino što je na tom "jeftilenu" bio otisnut logotip HOS-a i slogan "Za dom spremni".

Znao je Roko da će s tom majicom još jednom pod svjetla reflektora, naročito uoči sjećanja na Vukovar. Znao je da će opozicija graknuti, a da vlast zbog dijela svog biračkog tijela mora braniti fašistički slogan. Barem dok je uspješno skriven ispod oznake HOS-a.

Ustaški poklič "Za dom spremni" iz naftalina je izvukao KOS, jugoslavenska, a zapravo srpska kontra-obavještajna služba u pripremi agresije na Hrvatsku. Cijela operacija izvršena je po istom modelu po kojem je UDBA ubacivala svoje agente u redove hrvatske emigracije. HOS je ovakvu podvalu progutao kao kanjac i pod hrvatski grb montirao ustaški pozdrav. Bila je to apsolutno najuspješnija srpska obavještajna operacija uoči i za vrijeme agresije na Hrvatsku, a njene negativne posljedice osjećamo i danas.

Stavljanjem nacionalnog grba s ustaškim pozdravom na uniformu HOS-a, KOS je svijetu Hrvate prokazao kao fašiste. Na taj su način htjeli i dugo vremena uspijevali opravdati svoju "ograničenu vojnu operaciju" kojom su Srbija i Crne Gore htjele etnički očistiti i osvojiti nove teritorije.

Vojni dio te operacije lijepo je opisao Veljko Kadijević. Obavještajci nerado pišu memoare o ovakvim operacijama, ali Tuđman je sve to lijepo objasnio, kazavši:

- ‘Poseban je problem što su nam hosovci unijeli anarhičnu situaciju u Hrvatsku, s tim oznakama, U i Pavelićevim slikama, što to snimaju strani novinari i u čemu nas poistovjećuju s NDH i ustaštvom‘

Vidjeli ste već, isti model diskvalifikacije ruski FSB, nasljednik zloglasnog KGB-a, koristio je još 2014. kod osvajanja Krima i Donjecka. Samo što se FSB-ov "HOS" zvao Azov. Zbog toga je Ukrajina postrojbu Azov očistila od fašističkih elemenata i uvela u regularni sastav ukrajinske vojske.

Ne kažem da su Ukrajinci slijedili primjer hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali on je to napravio prvi - ukinuo HOS. Skinuo im sporne oznake, pa tko i dalje želi braniti Hrvatsku, može, ali u regularnoj HV i pod pravilima ove države.

Tuđman je dodao: - "Što bi bilo od Njemačke da je nastavila s crnokošuljaškim i smeđokošuljaškim tradicijama i hakenkreuzovskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije demokratske..."

Ukratko, KOS nam je u gnijezdu ostavio puno malih, "Za dom spremnih" kosovića koji propjevaju svaki put kad je Hrvatska u krizi ili joj je na vlasti netko kome je fašizam makar donekle prihvatljiv. Tko je Roka ubacio u to gnijezdo, evo ne znam...

27. travanj 2024 23:49