StoryEditorOCM
DubrovnikPUNI SE PRORAČUN |

COVID POLICIJA NEUMORNO RADI Prekršiteljima samoizolacije izrečeno 45 kazni, neposluh će ih skupo koštati

Piše Ahmet Kalajdžić
13. siječnja 2021. - 20:26

Od početka pandemije bolesti Covid-19 i uvođenja protuepidemioloških mjera, na području Dubrovačko-neretvanske županije policija je do kraja prošle godine obavila 15.490 kontrolnih nadzora građana i pridržavanja mjera samoizolacije. Konkretno, to znači da su policijski službenici tijekom 'covid kontrola' na dubrovačkom području Dubrovačko- neretvanske županije obavili 8.267 provjera, na području doline Neretve 5.896 provjera, a na otočnom području operativne nadležnosti ove Policijske uprave provjeravali su 1.279 puta pridržavanje mjera samoizolacije.

image
Načinili smo đir s Nikšom Lukićem i Ivanom Hanžek iz COVID-patrole

150 kršenja samoizolacije

- U promatranom su razdoblju policijski službenici utvrdili ukupno 150 kršenja mjera, od čega je u 105 slučajeva obavješten nadležni Državni inspektorat, da bi stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policijski službenici prekršiteljima epidemioloških mjera izdali 45 prekršajnih naloga zbog kršenja mjera samoizolacije, kojima su sukladno zakonskim propisima prekršiteljima izrečene novčane kazne u iznosu od po 8 tisuća kuna - odgovor je Službe za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske.

Drugim riječima, to znači kako će se samo na području najjužnije Policijske uprave proračun RH podebljati za čak 360 tisuća kuna! Druga dobra vijest svakako je i činjenica kako prilikom nadziranja pridržavanja covid mjera policijski službenici dubrovačke Policijske uprave prilikom postupanja nisu imali nikakvih neugodnosti od kontroliranih građana. Očito, građani su shvatili važnost tih kontrola te su, bez obzira jesu li zatečeni u prekršaju ili ne, bespogovorno prihvatili od policijskih ophodnji.

image
Za pograničnih konntrola 'zalutaju' i prekršitelji samoizolacije
CROPIX

izrečene mjere

Upozorenja za maske bez evidencije

Sukladno dostavljenim obavijestima policije, u Državnom inspektoratu su postupali sanitarni inspektori. Iz sjedišta policije su nas izvijestili i kako nadležnost policije nije provjeravati provode li i kako druge institucije važeće mjere koje su u njihovoj nadležnosti. Naglasili su kako naša Policijska uprava već godinama s Državnim inspektoratom ima dobru suradnju te pojasnili:- Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sankcioniranje je bilo u nadležnosti Državnog inspektorata, a krajem prošle godine, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policija je dobila i ovlasti sankcioniranja, te smo slijedom toga dosad izdali spomenutih 45 prekršajnih naloga.

Policijski službenici su i kod nošenja zaštitnih maski reagirali te su usmeno upozoravali građane koji su zatekli bez zaštitne maske. Međutim, o broju usmenih upozorenja nisu vodili evidenciju.

image
Načinili smo đir s Nikšom Lukićem i Ivanom Hanžek iz COVID-patrole
26. travanj 2024 10:44