StoryEditorOCM
DubrovnikEP U VATERPOLU 2024.

Bošković: ‘Najveće sportsko natjecanje u povijesti Dubrovnika otvaraju Četiri tenora!‘ Evo tko će biti na svečanosti u Gružu

Piše Gabrijela Bijelić
3. siječnja 2024. - 13:04

Grad Dubrovnik je prvi put u povijesti domaćin jednog velikog vaterpolskog natjecanja, poručuje čelnik organizacijskog tima EP u vaterpolu Alen Bošković, inače glavni tajnik dubrovačkog Sportskog saveza. 

Momčadi iz osam reprezentacija sudionica Europskog prvenstva u vaterpolu tijekom dubrovačkog dijela natjecanja odsjest će u Hotelu Dubrovnik President na Babinom kuku, dok će Hotel Palace biti drugi dom i stožer naših Barakuda.

Fun zona će se prostirati na prostoru između zgrade Atlant centra i Jugova bazena, gdje su dvije prometne trake zatvorene do 16. siječnja, do kad vrijedi i privremena regulacija prometa duž cijele Ulice dr. Ante Starčevića. U fun zoni, odnosno pretprostoru za navijače, bit će četiri kućice, jedna za prodaju ulaznica za utakmice, druga za prodaju navijačkih rekvizita i asortimana hrvatske vaterpolo reprezentacije, te dva mjesta za ugostiteljsku ponudu navijačima prije i poslije susreta, otkrio nam je Alen Bošković, čelnik organizacijskog tima Grada Dubrovnika za predstojeće vaterpolsko prvenstvo Starog kontinenta.

image

Alen Bošković na čelu je organizacijskog tima EP u vaterpolu 2024.


 

Mihael Barisic/cropix/Cropix

- Zona će poslužiti i za kontrolu pri ulazu navijača u sigurnosnom dijelu gdje imamo odličnu suradnju s PU dubrovačko-neretvanskom – objašnjava nam Bošković i otkriva detalje svečanog otvorenja:

- Ceremonija otvorenja EP na bazenu u Gružu uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića planirana je za sutra oko 18.40 uz nastup Četiri tenora, a za scenarij su se pobrinuli ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić i Lina Njirić iz Dubrovačkih ljetnih igara. Po završetku otvorenja, oko 19.20 sati kreće zagrijavanje vaterpolista za utakmicu Hrvatske i Španjolske koja će započeti u 20.15 sati.

Opća bolnica Dubrovnik na čelu s ravnateljem dr. Marijom Bekićem osigurala je puni protokol, u slučaju potrebe Hitni prijem bit će stalno dostupan za igrače, dok će na samom bazenu dr. Marko Margaritoni s ekipom dežurati u Medical room za eventualne intervencije koje se mogu dogoditi na terenu. Vrhunski medicinski support čini tim županijskog Zavoda za hitnu medicinu predvođen Nikolinom Duper, a tijekom cijelog natjecanja dežurat će na bazenu i ispred njega – ističe naš sugovornik.

Na upit je li rok za pripremu ovako velikog međunarodnog natjecanja ipak bio prekratak, Bošković odgovara s osmijehom:

- Ne znam je li se ovo uopće može nazvati rokom jer treba znati da se natjecanja ovakvog tipa pripremaju dvije do četiri godine. Još je izazovnije bilo za organizaciju doba priprema između blagdana svetog Nikole i Božića kad su ljudi obično zauzeti, no uspjeli smo odgovoriti izazovu uz potporu Hrvatskog vaterpolskog saveza i LEN-a, pomogli su nam i organizatori prošlog EP u Splitu. Morali smo i bazen koji je građen kad je građen, prilagoditi modernim standardima, osigurati uvjete za neometan TV prijenos, internet vezu, optiku po cijelom bazenu, za struju i internet pobrinuli su se iz Teemacha, Elektrojuga, TEXO Moliora, Javna ustanova Športski objekti Dubrovnik na čelu s ravnateljem Lukšom Klaićem stalno nam je na raspolaganju, svima zahvaljujemo. Hvala i našem vrijednom organizacijskom timu od nekih 120 ljudi, hvala Vlahu Ljubiću i Ivanu Matijeviću koji danonoćno brinu za pripremu natjecanteljskog dijela, vašemu Tončiju Vlašiću koji vodi press centar, volonterima, koordinatorima Du Motiona...- govori Bošković, sretan zbog jedinstvene prilike koju je Dubrovnik dobio kako bi pokazao što može na sportskom planu:

image

Treninzi uoči početka natjecanja

 

Božo Radić /Cropix

- Mislim da je ovo jedini grad sudomaćin koji je dobio prvenstvo sa samo jednim bazenom, bez drugog bazena koji uobičajeno treba za rasplivavanje. Jednom bazenu smo prilagodili raspored utakmica. Kapacitet bazena od 2250 gledatelja morali smo ‘skratiti‘ za stotinjak sjedalica za potrebe medija i pronalaska dobrog kuta za snimanje TV kamerama. Manje je poznato da još od Stare godine traju transferi sudionika prvenstva od zračen luke do smještaja. Autobusi i kombiji već tri dana redovito prevoze dužnosnike LEN-a, delegate, delegirane suce, raspored dolazaka dnevno se mijenja i treba mu se stalno prilagođavati, no uspijevamo odoljeti. Želimo pokazati da je Dubrovnik stvarno grad koji baštini tradiciju vaterpola i s njim živi generacijama – zaključuje predjednik organizacijskog tima Europskog prvenstva u vaterpolu.

Nadmetanja po skupinama će se, podsjetimo, odigravati i u Zagrebu. Nakon početnog dijela u Dubrovniku, drugi dio natjecanja za poredak od 1. do 8. mjesta igra se u Zagrebu, na bazenu uz Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta u Dubrovniku, na bazenu u Gružu.

PROČITAJTE I OVO: 

Uz dubrovački bazen priprema se Fun zona, fali samo Ivana Knoll! Evo što će u njoj sve biti

Doktor Margaritoni na čelu zdravstvenog tima u Dubrovniku: Na bazenu će stalno dežurati četiri liječnika i tim Hitne medicinske pomoći, a dubrovačka bolnica spremna je za sve situacije

27. travanj 2024 04:36