StoryEditorOCM
DubrovnikPrijatelj i kolega

Boris Njavro o tragediji u kojoj je smrtno stradao fra Ivan Kramar: Pamtiti ću ga kao nevjerojatnog franjevca koji je bio pun života. Njegovim odlaskom izgubili smo jako puno

Piše BL
6. listopada 2022. - 20:59

U prometnoj nesreći koja se dogodila u Dubokoj Ljutoj smrtno je stradao fra Ivan Kramar, gvardijan franjevačkog samostana u Pridvorju i policijski kapelana za Dubrovačko-neretvansku županiju. Tužan događaj za Dubrovački vjesnik komentirao je Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca:

"Među prvima sam čuo tužnu vijest i moram reći da je to strašno. Znamo se skoro od kad je došao u Pridvorje, pravi iskreni pametni i mudri bosanski franjevac iz okoline Travnika, bio na sve strane svijeta, u Africi je živio, Njemačkoj, ovdje u Pridvorju su ga čak i nagradili i pomalo“ smirili“.

Pamtiti ću ga kao nevjerojatnog franjevca koji je bio pun života, pun poetike i bio je jako dobar pjesnik, a imao je u planu izdati zbirku priča. Bili smo jako dobro društvo i često smo zajedno putovali, naročito je bilo lijepo saznati da je dobio Maslinov vijenac. Družio se dosta sa Lukom Paljetkom koji ga je usmjerio u književni krug te je bio zaista dobar pjesnik. Sve što je radio u Pridvorju bilo je nevjerojatno, skoro kao male konavoske ljetne igre. Bio je pun života i uvijek je negdje žurio te je bio malo drugačiji nego ostali fratri jer se bavio sa dosta stvari te je bio i policijski kapelan.

Njegove pjesme su bile pjesme života i ljubavi, a baš mi je nedavno poslao novu koju je snimio i poslao mi da poslušam. Mislim da smo njegovim odlaskom svi izgubili jako puno, i Konavle i Dubrovnik i županija jer je bio u pravom pjesničkom uzletu i dodirivao vrhove poezije", rekao je Njavro.

26. travanj 2024 15:43