StoryEditorOCM
DubrovnikGong poziva

Besplatna radionica ‘Navigiranje morem informacija u super izbornoj godini‘ u prostoru Dubrovačkih knjižnica

Piše dv
12. ožujka 2024. - 11:45

Gong poziva sve žitelje Dubrovačko-neretvanske županije da u superizbornoj godini sudjeluju na radionici,,Navigiranje morem informacija - Medijska pismenost 21. stoljeća”. Radionica će se održati u Dubrovniku, 21. ožujka, u prostoru Dubrovačkih knjižnica (Ulica Od Puča 6, Saloča od zrcala).

- Radionicom želimo potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Građanima i građankama ćemo, kroz tri sesije, pružiti znanja, vještine i alate s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene. Obrađujući teme medijske pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionici i sudionice će steći praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama te otpornost prema neprovjerenim informacijama. Opremljeni s ovim vještinama, polaznici i polaznice radionice mogu postati akteri pozitivne promjene javne sfere i uzdizanja kvalitete digitalnog diskursa u svojoj zajednici. Gong će nakon zaprimanja prijava odraditi selekcijski postupak i detalje radionice podijeliti s odabranim sudionicima i sudionicama. Program je, kao i osvježenja tijekom treninga, besplatan za sve - ističu u Gongu. 

Na radionicu se može prijaviti do 17. ožujka putem prijavnog obrasca, a broj mjesta je ograničen. Radionicu će izvoditi Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate, i Milica Bogdanović, Gongova koordinatorica edukativnih aktivnosti. Ova se radionica organizira u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO). ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti - kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.

27. travanj 2024 12:37