StoryEditorOCM
DubrovnikVALENTINOVO U KINU |

AUTOKINO JOŠ VEČERAS Dubrovački Kinematografi žele ukidanje povlaštenih karata i jedinstvenu cijenu od 15 kuna za projekciju

Piše Silvia Rudinović
14. veljače 2021. - 13:46

Panedmija je mnoge natjerala da mijenjaju poslovanje, pronalaze načine opstanka, pa je tako zbog koronavirusa Dubrovnik autokino dobio 87 godina nakon prvog takvog u svijetu. „Koliko je meni poznato, u našemu Gradu nije bilo drive-in kina prije 2020. Nije svako zlo za zlo!“, kaže Nikša Konsuo, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik.

Još jedan mandat

Konsuo je u prosincu prošle godine ponovno izabran za ravnatelja ove gradske ustanove u kulturi koja bi bez dotacija teško opstala u ovoj krizi. Dok stožeri civilne zaštite zabranjuju rad ugostiteljskih objekata i okupljanja više od 25 ljudi, kinima je rad dopušten uz poštivanje epidemioloških mjera. Ipak, strah od zaraze je očito jači jer kinematografi ni uz značajno smanjen broj dopuštenih sjedećih mjesta ne uspijevaju prodati sve karte. Tijekom protekle godine, kino dvorane dubrovačkih Kinematografa prodale su 18.931 ulaznicu, što je u odnosu na 2019. godinu pad od oko 33 posto.

- Zbog zabrane rada tijekom prvog proljetnog vala epidemije, ustanova se odlučila na trodnevno drive-in kino u Luci Gruž povodom Dana državnosti. Bio je to zapravo pilot projekt da vidimo kako će naši sugrađani reagirati na ovaj vid gledanja filmova u kojem je svako vozilo zasebna kino dvorana. Dolaskom ljeta, otvorili smo naša ljetna kina Jadran i Slavicu, koja smo tijekom travnja i svibnja detaljno uredili, da bi se krajem listopada ponovno odlučili na drive-in kino, no ovaj put ne na tako kratak rok, već skoro cijelu zimu. Za lokaciju smo izabrali gornji plato parkinga unutar ex kompleksa Radeljević, jer je položajem u zavjetrini, najpovoljniji od pregledanih lokacija na širem dubrovačkom području. Odustali smo i od najma tzv. air-screena koji je za naše podneblje zbog konstantnih naleta vjetra izrazito nepovoljan, te smo se odlučili fiksirati kino platno na pročelje zgrade na kraju parkinga. Ovaj pothvat je realiziran s minimalnim troškovima i jako nas je obradovao što smo pokretanje drive-in kina u Radeljeviću isplatili za svega desetak prvih dana rada i otad samo ubirali prihode – kaže ravnatelj Nikša Konsuo.

Zadnje projekcije u drive-in kinu, u Radeljeviću, bit će na Valentinovo, 14. veljače, kad će razmontirati svu opremu i vratiti je u dvoranu Visia. Kino Sloboda radi čitavo ovo vrijeme, a od 18. veljače ponovno će raditi i Visia. Inače, najposjećeniji u 2020. godini bio je Oskarom nagrađeni južnokorejski film „Parazit“, redatelja Bong Joon-hoa.

Nepotrebne ekstra stolice

- Prema propisanim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite, u dvorani Sloboda može biti 50 posjetitelja, a u dvorani Visia 35. Strah od zaraze novim koranvirusom je očito uzeo danak, pa imamo osjetan pad u broju posjetitelja u odnosu na 2019. godinu, što znači da nemamo višak potražnje za ekstra stolicama u našim kinima od one količine koja je propisana kao maksimalna – govori Konsuo.

Od prodaje ulaznica, Kinematografi su lani uprihodovali 146.765 kuna, odnosno 34 posto u odnosu na 2019. godinu. Ukupni prihodi bili su 2.393.774 kune, što je pad od oko 35 posto. Cijena ulaznice niža je od konkurencije, a tu su i korisnici povlaštenih karata.

- Puna cijena ulaznice je još uvijek 25 kuna, za 3D film 30 kuna. Prijedlog jedinstvene kino ulaznice u iznosu od 15 kuna, uz ukidanje svih povlaštenih kino ulaznica koje su u 2020. godini iznosile skoro 80 posto svih prodanih ulaznica, još je možda jedini način da podignemo vlastite prihode na zadovoljavajuću razinu, no ta odluka nije na razini ustanove nego na razini osnivača ustanove – komentira ravnatelj.

Pravo na povlaštenu kartu u iznosu 10 kuna imaju osobe koje plaćaju pokaz gradskom javnom prijevozniku Libertas, a stanovnicima spomeničke jezgre je besplatna.

Kinematografi imaju 14 zaposlenika, a dobra je vijest da njihova radna mjesta nisu bila upitna u prošloj niti će biti u ovoj godini, poručuje Konsuo.

03. svibanj 2024 19:10