StoryEditorOCM
DubrovnikNovi sadržaj

Arboretum u Trstenom ‘traži‘ koncesionara: U preuređenoj Pojati otvara se kafić, a dubrovačke dizajnerice osmislile su sasvim posebne suvenire

Piše Gabrijela Bijelić
10. siječnja 2023. - 19:25

U Arboretumu u Trstenom ove turističke sezone otvara se caffe bar. Novi ugostiteljski sadržaj djelovat će u sklopu prošle godine otvorene Pojate kao novog Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju sa suvenirnicom.

Ravnatelj HAZU-ova Arboretuma Ivan Šimić najavljuje kako će se na natječaju tražiti koncesionar za kafić. Što će biti u ponudi ovisi o njemu, a sa sigurnošću se može reći tek da objekt neće biti restoranskog tipa.

image

Igraće karte

Arboretum Trsteno/

- U sklopu Centra predviđeno i otvaranje manjeg caffe bara sa suvenirnicom gdje će se prodavati suveniri vezani za Arboretum Trsteno. Dizajn suvenira Arboretuma Trsteno osmislio je Linear studio iz Dubrovnika dizajnerica Nora Mojaš i Made Milićević, a ponudit će posebno osmišljene igraće karte, dječju igru ‘Izgradi svoj Arboretum‘ kroz sastavljanje elemenata ljetnikovca i okoliša, a u planu su i pregače, torbe i majice sa simbolima Arboretuma – objasnio je ravnatelj Šimić.

i dodao kako je otvaranje caffe bara predviđeno početkom ove turističke sezone. A kafić je samo dio šireg projekta pod nazivom ‘Povijesni vrtovi dubrovačkog područja‘ koje je 2016. pokrenula Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s partnerima, Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Udrugom DART. Projekt je potkraj 2018. potvrđen potpisivanjem ugovora.

image

Terasa ispod odrine

Arboretum Trsteno/

- Krajem 2019. godine raspisana je javna nabava za radove na obnovi zgrade Pojate kao jedna od aktivnosti ovog projekta. Krajem kolovoza 2021. zgrada Pojate je završena i postala je postala Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome. Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju pridonijet će interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. U Centru će se provoditi različite edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta. U okviru projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma – otkrio nam je ravnatelj Ivan Šimić detalje projekta koji raduje sve u Trstenom:

- Svakako će pridonijeti oživljavanju mjesta, otvorila se i butiga a i Arboretum će dobiti novi sadržaj – zaključuje Ivan Šimić.

25. travanj 2024 14:11