StoryEditorOCM
DubrovnikLUKO BRAILO, DUGOGODIŠNJI NOVINAR

Antun Masle bio je novinar i izniman reporter čiji prilozi zaslužuju posebno mjesto na novinarskim studijima

Piše dv
7. kolovoza 2022. - 11:22

Dugogodišnji novinar Slobodne Dalmacije Luko Brailo, oprostio se od svog kolege Antuna Masle. - Otišao je, zasigurno, jedan od najznačajnijih novinara u novijoj hrvatskoj povijesti. No, prije svega Antun Masle je bio i ostao dobrim čovjekom. Koji se nikada nije hvastao svojim brojnim fascinantnim uradcima iako je to,s razlogom, često mogao činiti.

Tužan sam zbog njegova odlaska, iskrena sućut supruzi mu Mariji i cijeloj obitelji te kolegicama i kolegama iz Dubrovačkog vjesnika. No, istovremeno mogu reći kako se osjećam povlašteno što sam s Antunom dobrih sedam godina zajedno radio i prijateljevao u lokalnom tjedniku i ovdašnjem ratnom Dopisništvu Slobodne Dalmacije.

Nino je, kako smo ga zvali, svoj posao obavljao vrhunski profesionalno, a pritom se ponašao samozatajno imajući u vidu iznad svega činjenice, istinu i kontekst događanja koje prati.

Jednostavno, bio je novinar i izniman reporter čiji prilozi, siguran sam, zaslužuju posebno mjesto na novinarskim studijima. Osobito u današnje vrijeme kada je, čast iznimkama, pretežiti digitalno-žurnalistički trivijalizam postao 'trade markom' domaće i šire svjetske medijske scene.

Ili, kako bi to kazao naš nekadašnji mentor i glavni urednik Dubrovačkog vjesnika Nikola Isufi:" Ali, srećom, nađe se i onih čija slova i riječi puno pizaju. Takvi vraćaju vjeru u novinarstvo, pa ću ponoviti nešto što sam davno rekao: Dobar novinar je kao plemenita divljač – mnogi mu se dive, a neki bi ga odstrijelili. Lošeg novinara bi, barem figurativno, upucali mnogi".

Masle je bio baš takav, njegove riječi i slova potvrđuju kako će unatoč preranom odlasku ono što je uradio u Dubrovačkom vjesniku, Slobodnoj Dalmaciji, Globusu, Jutarnjem listu, Novoj TV… i dalje jako pizati.

Adio Nino, počivaj u miru - ističe Luko Brailo.

27. travanj 2024 04:34