StoryEditorOCM
DubrovnikU ORGANIZACIJI ŠPORTSKO RIBOLOVNE UDRUGE "KOVAČ"

Akcija čišćenja podmorja i obale u Šipanskoj luci

Piše DV
1. srpnja 2019. - 10:20
U organizaciji Športsko ribolovne udruge Kovač sa Šipana, održana je akcija čišćenja podmorja i obale na Šipanskoj Luci te okolnim uvalama i plažama. Akcija je provedena u subotu 29.6 od 9 do 12 sati. Kao i u prijašnjim akcijama u našoj organizaciji, gosti su nam bili članovi ronilačkog kluba Dubrovnik kojima se posebno zahvaljujemo.

Također bilo je puno gostiju i prijatelja iz Slanog, Zatona, Oršaca pa čak i Ploča, koji su u subotu došli na Šipan taj dan samo radi akcije. Iako je srce ljeta i puno ljudi je zaposleno i angažirano oko turizma, uspješno se okupio veliki broj mještana, djece i već spomenutih gostiju. Nakon okupljanja sudionici su se barkama i kaićima raspodijelili i odvezli prema okolnim uvalama i plažama, a ronioci su se spustili u more same uvale i ronili do plaže Priježba, na kojoj je kasnije bilo okupljanje i druženje po završetku akcije.

U akciji su izvađene značajne količine otpada iz mora i sa obale, izvađeno je oko 20 guma što automobilskih što kamionskih, ležaljki, cijevi, stolica, staklene ambalaže, dok je sa obale uklonjena velika količina stiropora i palstične ambalaže te mreža i raznog drugog plastičnog otpada. Konkretnije u brojkama, izvađeno je oko 500 kg guma, 800 kg plastične ambalaže, 100 kg stiropora, te 400 kg stakla. Drveni otpad koji ne zagađuje ali stvara opasnost za oštećenja plovila, je također prikupljan sa obalnog pojasa i prenešen na sigurna mjesta, kako se nebi vratio u more.

Na kraju je važno spomenuti kako je u akciji sudjelovalo puno djece, koja su bila vrijedna i pokazala da i u mladoj dobi imaju želju i volju za čišćenjem i održavanjem svog okoliša. Nakon završetka akcije, druženje se nastavilo na plaži Priježba uz hranu i piće, koje su osigurali TZ Grada Dubrovnika i Hotel Šipan.

Sudionicima akcije podijeljene su i prigodne majice koje su osigurane sredstvima prikupljenih od lokalnih ugostitelja i poduzetnika, kojima se ovim putem zahvaljujemo te se nadamo da će na isti način pomogati i akcije u budućnosti.
 
 
27. travanj 2024 08:57