StoryEditorOCM
DubrovnikTAKO SU ZAPISALI NAŠE KOLEGE

AKCIJA 'MIR I DOBRO' IZ 1971. U stanu u Šipčinama spavali s engleskim bombama iz Drugog svjetskog rata, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija

Piše PSD.
12. siječnja 2020. - 13:51
"Spavali s bombama" naslov je teksta koji smo pronašli u 1058. broju Dubrovačkog vjesnika objavljenom 27. siječnja 1971. U Šipčinama je tog siječnja moglo doći do strašne tragedije, ali na svu sreću ona je izbjegnuta. Donosimo detalje priče s 'happy endom':

Nije trebalo mnogo pa da ovih dana u stanu Jovanke Lj., Šipčine, dođe do nesreće, pa i s tragičnim posljedicama. Izbjegnuta je zahvaljujući razumnosti njenog sina Tomislava koji nije podlegao mladenačkoj znatiželji pa i onom čestom mladenačkom porivu da se nešto može učiniti i bez znanja i iskustva starijih. A to je mnoge do sada, u sličnim prilikama, koštalo života ili su pak mnogima ostale posljedice teških sakaćenja.

U ovom slučaju prisebnošću Tomislava sve se dobro svršilo. Kada su ovih dana, od nešto ušteđenih novaca, odlučili da malo renoviraju stan, Tomislav se nakon svakidašnjeg posla i učenja, u popodnevnim satima prihvatio tog kućnog posla i počeo prvo u sobi vaditi dotrajale daske s poda. Nakon izvjesnog vremena, kada je razvalio jednu dasku, ukazala se dva neobična predmeta, sva rđom i prašinom omotana. Sagnuo se da bolje vidi.

- Primijetio sam neke kocke i odmah mi je bilo jasno da se radi o oružju, bombama, pričao je kasnije Tomislav, dodajući da ih nikad ranije nije vidio osim na televiziji. Bio je priseban u tom momentu, pokrio je daskom mjesto gdje su stajale bombe, obavijestio o opasnosti ukućane, a zatim potražio starijeg prijatelja Safeta, koji je već bio u vojsci, da i on dođe provjeriti. A kada je i ovaj potvrdio da se radi o ručnim bombama, obavijestili su miliciju, a milicija stručnjaka za demontiranje tih ratnih „ostavština“ Mana Šepelj, koji je bombe (a nikad se to ne radi bez rizika) uništio.

- Da se Tomislav zanio znatiželjom i počeo prčkati po bombama moglo je biti i tragično ne samo za njega, već i druge ukućane. Tim prije što se radilo o engleskim ručnim bombama kojima je rđa toliko nagrizla osigurače da je i s malom nepažnjom moglo doći do aktiviranja upaljača - rekao nam je Mane Šepelj.

Usput da rečemo da je Mane u posljednjih pet godina na području općine uništio, s ove dvije posljednje bombe, 2.796 raznih eksplozivnih predmeta, sve ostaci prošlog rata, među kojima 18 avionskih bombi i desetak morskih mina. A takvih opasnih predmeta još uvijek ima i još se uvijek nalaze i iznad svega je potreban oprez nakon eventualnog otkrivanja te nemile „ostavštine“.

Vezane vijesti


Majka s djetetom uletila u Dječji vrtić u Gružu te išamarala dječake i djevojčice
U noći s ponedjeljka na utorak na području grada uhićena 24 "čupavca"
ĐIVULINOV NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR IZ 1968. U 'Triješću' za doček učinjena čudesa, a u gradu jadno i nevoljno 'izšćerana' Stara, a dočekana Nova
28. travanj 2024 07:09