StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTradicionalna godišnja konferencija za medije

Zračna luka Ruđer Bošković osigurala dvije svježe i atraktivne linije: Novi letovi za Lisabon i Saudijsku Arabiju, u 2024. očekuju gotovo 3 milijuna putnika

Piše DV
11. prosinca 2023. - 12:31

Lisabon i Saudijska Arabija nove su linije na popisu Zračne luke Ruđera Boškovića, potvrdilo je jutros na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije vodstvo dubrovačkog aerodroma.

Glavni direktor Zračne luke Ruđer Bošković Viktor Šober izvijestio je kako su ove godine ostvarili oko 2,4 milijuna putnika ili za 2,5 posto više dok su im ukupni prihodi na razini 57 milijuna eura ili 13 posto više nego u prošloj godini.

- U 2024. plan je doći do 2,9 milijuna putnika, ako ne i nešto malo više, čime bismo konačno postavili neki novi rekord, više putnika od rekordne 2019. godine. Očekujemo prvenstveno povećanje broja operacija prema Srednjoj i Zapadnoj Europi, otprilike od 17 posto. Već smo javili da je uspostavljena baza Ryanaira u Dubrovniku s dva zrakoplova. Kao što smo najavili, 18 destinacija imat ćemo tijekom ljetne sezone, plus tri cjelogodišnje destinacije za koje smo se borili, London, Dublin i Beč. U ljetnoj sezoni letjet će EasyJet za Lisabon i Flynas, zrakoplovna kompanija iz Saudijske Arabije, koja će povezati Rijad s Dubrovnikom - istaknuo je Šober i potvrdio da će i dalje ostati uz Croatiu Airlines, Turkish Airlines, EasyJet, Ryanair, no radi se i na drugim destinacijama, unutar i izvan Schengena, za čiju se drugu fazu Zračna luka infrastrukturno priprema.

image

Rijad, Saudijska Arabija bit će nam dostupniji

Tom Dubravec/ Cropix

-Liberalizacija zemaljskih usluga je zaista nešto važno i tome zaista posvećujemo veliku pažnju - rekao je glavni direktor.

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Ruđer Bošković osvrnuo se na uvođenje linije za Rijad:

"Priča sa Saudijskom Arabijom traje već nekoliko godina, oni su u velikoj ekspanziji. Na Bliskom istoku imamo već nekoliko važnih hubova, to su Emirati, Dubai i Doha. Rijad i cijela Saudijska Arabija rade na velikom ekspanzijskom programu. Njihov problem su vize, ali one su, s obzirom na cijelu Europsku uniju, olakšane za dobiti. Mi Saudijsku Arabiju gledamo kao jedan dugoročni "hub", ne samo za turiste iz Saudijske Arabije, kojih ima otprilike 40 milijuna, već kao jedan cijeli "link" prema Australiji, Novom Zelandu... - naglasio je Šober i naomenuo da Flynas vjerojatno neće biti jedina kompanija koja leti u Saudijsku Arabiju, te da očekuju i druge kompanije, Saudia ili Riyadh Air koji razvija moćnu flotu.

- Od toga dugoročno puno očekujemo, ne samo s njihovih tržišta, već s tržišta i kojima će oni gravitirati", kazao je Maslać. 

CA ostaje najozbiljniji partner

Viktor Šober je objasnio da im je Croatia Airlines i dalje  najozbilniji partner:

- Nastavljamo razgovore i pregovore oko daljnjih linija. Ovo što smo dogovorili s Ryanairom se zapravo u istoj mjeri odnosi i na Croatiu. Croatia se isto može smatrati kompanijom koja ima bazu u Dubrovniku. Tako da, nigdje se ne sudaraju koncept koji smo razvili s Ryanairom i Croatia Airlines. Croatia sigurno neće zbog ovog dogovora razmatrati smanjivanje prometa prema Dubrovniku. Nema tog sudaranja, jednostavno idu paralelno. Croatia Airlines je trenutno u tranziciji, nabavci novih zrakoplova, flote, čim budu stabilni oni će u nama uvijek imati partnera - obrazložio je novinarima Šober. 

27. travanj 2024 05:51