StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoStižu nam turisti

U nedjelju kreće ljetni red letenja! Na dubrovačkom aerodromu za sada jako zadovoljni, a iako imaju i najave ruskih prijevoznika, ne očekuju ih ovo ljeto u Čilipima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
25. ožujka 2022. - 18:35

Zanimalo nas je koje su avio linije u Zračnoj luci Dubrovnik trenutno aktualne, kako su popunjeni letovi, te ima li najava letova iz i u Rusiju, o čemu nas je podrobnije izvijestio Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik:

- Zrakoplovni prijevoznici koji trenutno prometuju na Zračnoj luci Dubrovnik su Croatia Airlines u domaćem linijskom prometu, Turkish Airlines prema Istanbulu, Vueling Airlines prema Barceloni te Freebird Airlines Europe u charter prometu prema destinacijama u Njemačkoj, Francuskoj, UK-u i Austriji. Ovi prijevoznici će nastaviti prometovati i u ljetnom redu letenja – istaknuo je Maslać.

OKO 70 POSTO

Dotakli smo se i popunjenosti linija koje trenutno prometuju na Zračnoj luci Dubrovnik: 

- Popunjenost letova (load factor) je u porastu zadnjih tjedana, pa je tako npr. Vueling Airlines na zadnja tri leta iz Barcelone ostvario load factor iznad 70 posto dok je prema Barceloni load factor na tim letovima bio oko 59 posto, odnosno prosječni load factor je oko 66 posto trenutno na letovima Vueling Airlinesa. Primijećen je i porast load factora na domaćim letovima Croatia Airlinesa, dok Freebird Airlines Europe ima prosječan load factor od oko 70 posto - komentirao je u postocima.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

- Ljetni red letenja započinje u nedjelju, 27. ožujka, te Zračna luka Dubrovnik očekuje značajno povećanje prometa s obzirom na to da već u prvom tjednu ljetnog reda letenja počinju s operacijama prema međunarodnim destinacijama prijevoznici Lufthansa, Iberia, Austrian Airlines, Brussels Airlines, easyJet, British Airways, Iberia, KLM, LOT Polish i ostali – rekao je o predstojećoj sezoni Ivan Maslać, te dodao: 

- Oko 90 posto najavljenih letova su letovi u redovnom linijskom prometu, dok je oko 10 posto letova charter letovi.

PREMA MOSKVI

Zanimalo nas je i što je s letovima u ili iz Rusije, na što je direktor Maslać odgovorio:

- Zračna luka Dubrovnik primila je najave letova više ruskih prijevoznika (Aeroflot, Siberian Airlines, Azur Air..) prema Moskvi, ali s obzirom na stanje u Ukrajini i sankcije EU prema Rusiji, ne očekujemo da će se ovi letovi realizirati – zaključio je.

30. travanj 2024 21:12