StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPO USKRSU SE POZNAJE SEZONA

Turistički Uskrs Dubrovnika - U gradu više od 8,5 tisuća gostiju

Piše dv Foto Božo Radić
18. travnja 2022. - 13:06

Ako se po Uskrsu poznaje sezona, onda će ova 2022. godina,  prva prava postpandemijska biti uspješna. Dobar turistički Uskrs i početak sezone nije omela ni jaka bura koja je donijela poteškoće u prometu, ali danas su već svi najavljeni letovi za Dubrovnik i sletjeli na Čilipe.  U Dubrovniku ovoga tjedna boravi više od osam tisuća gostiju. U subotu 16. travnja u Dubrovniku je bio prijavljen  8531 gost što je 80 posto prometa iz rekordne 2019. godine! Mada Uskrs nije bio istoga datuma ovi su gosti ostvarili i 78 posto noćenja iz 2019. godine.  

  Najviše je gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske,  pa domaćih, a nakon njih turista  iz SAD-a, Irske, Španjolske, Austrije, Finske Italije...

Oprez pri rezervacijama turista zbog rata u Ukrajini, pomalo popušta, no boljim turističkim brojkama ove godine doprinosi najprije puno bolja zrakoplovna povezanost juga Hrvatske nego za Uskrs prošle godine.

Na Veliku subotu sletjela su čak  33 zrakoplova, što je vrlo optimistično, a uplovilo je i nekoliko kruzera pa je gradska uskrsna slikovnica bila baš kao u najboljim turističkim godinama.   

Iz dubrovačke Turističke zajednice  ističu  kako su za uskrsni  vikend otvorena  33 hotela i da će do kraja travnja biti otvoreno  još nekoliko.

Za uskrsne goste organizirana je i gastro manifestacija Tjedan proljetnih okusa u suradnji Turističke zajednice grada Dubrovnika i dubrovačkih ugostitelja tijekom koje se do kraja tjedna spravljaju  maštoviti i ukusni specijaliteti pripremljeni od sezonskih namirnica  u 18 dubrovačkih restorana.

Dubrovački chefovi, pripremili su zanimljive menije sastavljene od jela s divljim šparogama, rotkvicama, mladim lukom, bobom, janjetinom, škampima…

Turističke zajednice u Dubrovačko neretvanskoj županiji očekuju da će ovogodišnji Uskrs zabilježiti  ukupan rast prometa  viši od  20 posto.

Nino Dubretić, suvlasnik Direct Bookera i predsjednik zajednice iznajmljivača obiteljskog smještaja pri HGK Dubrovnik navodi kako će privatni smještaj ipak sporije ući u predsezonu, no da su rezervacije za srpanj, kolovoz pa i rujan izvrsne te da bi mogle nadmašiti i 2019. godinu. - Mislim da će na kraju ukupan rezultat sezone biti kao 2017. godina, odnosno da ćemo ostvariti nekih 70 posto 2019. godine   što smatram da je dobro obzirom   na sve s čime se suočavamo, na dvije više sile, rat i pandemiju. Generalno, visoka sezona jako dobro izgleda, a ona na kraju krajeva  i ostvaruje najveći prihod u našoj branši pa možemo biti zadovoljni – istaknuo je  Dubretić.

24. svibanj 2024 23:56