StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDANAS SE PROMIČE PRISTUPAČNOST

Turistički šampion 2016. proslavio Svjetski dan turizma

Piše Silvia Rudinović
27. rujna 2016. - 16:44

Uz šampanjac, tortu i pjesmu klape Subrenum, pred crkvom sv. Vlaha, Dubrovnik je danas proslavio Svjetski dan turizma. Imao je što i proslaviti: tromilijunto noćenje dočekano je čak dvadeset dana ranije nego lani.
- Do kraja godine bit ćemo na oko tri milijuna i 650 tisuća noćenja. Kad znamo da ih je 2008. bilo milijun i 800 tisuća, onda uistinu imamo razloga za veselje – poručio je gradonačelnik Andro Vlahušić, zahvalivši zaslužnim turističkim djelatnicima, ali i okupljenim turistima.
Izvrsnim turističkim rezultatima, uz gradonačelnika su nazdravili resorni pročelnik Vlaho Margaretić i direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić.
Ovogodišnji Svjetski dan turizma temom je posvećen pristupačnosti. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije, petnaest posto populacije živi s nekim oblikom invaliditeta što znači da „milijardu ljudi možda nije u mogućnosti uživati privilegije upoznavanja drugih kultura, prirodnih ljepota ili uzbuđenja odlaska na putovanje“, upozorili su iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. Stoga je danas, okupljenima na Stradunu, predstavljen transporter Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije kojim je domaćem stanovništvu kao i turistima u invalidskim kolicima omogućeno svladavanje prepreka, a to su mnogobrojne skale na ulazu u spomeničke objekte, galerije ili crkve u povijesnoj jezgri.
Vlaho Aničić, zaposlenik Društva na transporteru kaže kako domaći nešto manje, ali strani turisti svakodnevno koriste transporter. Informacije o transporteru dostupne su im u Turističkoj zajednici, na recepcijama hotela, dubrovačkim ljekarnama, na internetu, itd. Predsjednica županijskog Društva multiple skleroze, Danica Arar kaže upozorava kako se osobe s invaliditetom u Dubrovniku često susreću s preprekama koje im otežavaju ulazak u javne ustanove. Jedan od primjera je zgrada Policijske uprave na Ilijinoj glavici.
Obilježavanje Dana turizma nastavit će se večeras, u 19 sati, ispred crkve sv. Vlaha, prigodnom dodjelom priznanja „Šampion turizma", koje je Dubrovniku za 2016. godinu dodijelio Večernji list. Nakon dodjele priznanja, Dubrovački simfonijski orkestar održat će koncert s repertoarom klasičnih evergreena.

27. travanj 2024 08:47