StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVIŠE SREĆE DOGODINE

Tisuće apartmana od Zadra do Dubrovnika još čekaju prve goste, buking za 2021. bolji nego za 2020., rezervacije se prebacuju za iduće ljeto!

Piše Ružica Mikačić/SD
12. lipnja 2020. - 13:37
Ovogodišnja turistička sezona nikako da konačno započne barem solidnim rezervacijama i najavama dolazaka, što stvara nervozu kod turističkih djelatnika u Hrvatskoj.

Potencijalni putnici još kalkuliraju, odgađaju odluku i čekaju na nove upute i pravila ponašanja u vezi s epidemiološkom situacijom u Europskoj uniji. Sudeći prema trenutačnom stanju rezervacija na polovici lipnja, čini se da turistički djelatnici imaju manje slobodnog mjesta za 2021. godinu nego za mjesece koji tek dolaze u ovoj godini.

Naime, gosti koji su trebali doći na odmor u Hrvatsku u svibnju, lipnju, pa i dijelu srpnja, uglavnom otkazuju dolazak uz mogućnost da rezervaciju prebace za iduću godinu, što im domaćini odobravaju. Zato je trenutačni buking za 2021. godinu kod mnogih obiteljskih iznajmljivača, ali i u nekim hotelima i nautičkom čarteru, bolji za ljeto 2021. godine nego za ovogodišnju "špicu" sezone. Takvih problema nemaju za sada jedino kampovi, u koje se gosti uglavnom još nadaju doći ovoga ljeta, donosi Slobodna Dalmacija.

ZADNJI ČAS

- Nikada čudnijeg stanja prodaje u hotelima nego ove godine. Ovdje ne pomaže nikakva strategija ni plan, mijenjamo ih svakodnevno, prilagođavamo se pojedinim tržištima, ali uzalud. Dnevno nam zna stići i po stotinu novih rezervacija i baš kad pomislimo da je krenulo, u isto vrijeme dođe toliko otkaza dolazaka. I sada vi budite pametni i planirajte nešto. Sada smo na 25 posto rezervacija u odnosu na lanjsku godinu, s tim da će sigurno biti i storniranja. Na tržištu je ovog trenutka jedino pravilo čekati i samo čekati. Zato će se sve događati u "last minute" prodaji, a to je neizvjesnost do posljednjeg trenutka. Ako uspijemo napraviti 20-30 posto od lanjskog prometa, bit ćemo prezadovoljni – kaže nam direktor prodaje velike hotelske kuće u Dalmaciji.

Ni obiteljski iznajmljivači uglavnom još nisu dočekali prve goste. Rijetke turističke laste koje su stigle ne čine niti pet posto onoga što su imali najavljeno i rezervirano ove zime u obiteljskim apartmanima i kućama.

- Svi govore kako će kuće na osami i u Zagori ovog ljeta biti jako tražene radi sigurnosti i izdvojenosti, ali ja to nigdje ne vidim u svojim rezervacijama. Radimo preko velike agencije koja je otkazala sve do kraja lipnja još na početku pandemije, a sada mi je i cijeli srpanj otkazan u dolascima. Imali smo uglavnom goste iz Skandinavije i Njemačke, a oni su planirali doći avionima kojih sada nema. Ne znaju ni hoće li tih linija biti i kada, zato i otkazuju. Kako će stići?! Ostala mi je tek jedna rezervacija tjedan dana u kolovozu i tjedan u rujnu, a za to mi se ne isplati niti stavljati kuću u promet. Veći su mi troškovi nego zarada – kaže nam vlasnica vile u sinjskom kraju.

'DAN D'

Ni u velikim gradskim središtima nije drugačije, pa tisuće apartmana od Zadra do Dubrovnika još čekaju prve goste, a mnogi kao "dan D" čekaju 15. lipnja, kada će Njemačka donijeti svoja nova pravila o putovanjima i mjerama za one koji se vrate iz inozemstva. U Njemačkoj je do 14. 6. preporuka ministarstva vanjskih poslova da se ne putuje u inozemstvo. Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke odlučilo je da će se od 15. lipnja na zemlje EU-a i za zemlje schengenskog prostora ukinuti opće upozorenje i da će se za njih prijeći na posebne preporuke za svaku zemlju posebno. Preporuke će se formirati ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj zemlji, pa hrvatski iznajmljivači vjeruju da će to, uz uspostavljanje avio-veza otvoriti vrata Nijemcima kao našim najbrojnijim gostima za veće dolaske ovog ljeta, donosi Slobodna Dalmacija.

- Sve što sam od rezervacija imala do polovice srpnja otkazano mi je. Neke iz kolovoza i rujna još stoje, ali gostima nije žurba otkazati pa čekaju razvoj situacije. A imala sam prije korone već 103 dana popunjena za ovu godinu. Većina gostiju tražila je odgodu termina dolaska za iduću godinu u isto vrijeme i to smo napravili. Ako se ništa novo ružno ne dogodi, dogodine ćemo od svibnja biti dobro popunjeni samo rezervacijama od ove godine. Stalno se govori o tome da treba smanjiti cijene, a od mene nijedan gost ove godine to nije tražio. Cijena nam ove godine više uopće nije faktor o kojemu se razgovara, njima je najvažnije da su sigurni od korone. Nadamo se da će nakon 15. lipnja nešto krenuti nabolje - komentira trenutačnu situaciju iznajmljivačica iz Splita.

Svi su ostali doma
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju je u komercijalnom smještaju ostvaren 2241 turistički dolazak i 34.063 turistička noćenja, što je 99,8 posto, odnosno 98,9 posto manje u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja već drugi uzastopni mjesec godišnjeg pada turističkih pokazatelja.
Spomenuti pad rezultat je uvedenih mjera u zaštiti protiv širenja koronavirusa, koji je u ožujku uvelike zahvatio EU, odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku, a mjere su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi, navodi se u komentaru Hrvatske gospodarske komore.
Prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter – eCrew) objavljenima na internetskoj stranici Hrvatske turističke zajednice, u svibnju je ostvareno 94,8 posto manje turističkih dolazaka i 90,7 posto manje turističkih noćenja u odnosu na svibanj 2019. godine. U prvih pet mjeseci 2020. godine ostvareno je 80,5 posto manje turističkih dolazaka i 75 posto manje turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Promatrano prema svibanjskoj strukturi turističkih noćenja, znatno se brža dinamika pada (kao i u travnju) bilježi kod stranih (-84,2 posto) nego kod domaćih turista (-28 posto).
26. travanj 2024 20:52