StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠto je ostalo od ferragosta?

Talijani nisu što su nekad bili: Odmaraju kraće, troše manje i ne vole gužve. Rade cijelu godinu, a kolektivni godišnji odmor ostao je povlastica samo za državne institucije

Piše Gabrijela Bijelić
7. kolovoza 2022. - 07:44

U prijeratnim godinama dubrovački je kolovoz prolazio u znaku vreve gostiju s Apenina. Talijanski turisti na svakom koraku, trajekti u Gružu puni putnika, automobila i motora koji se razmile po Gradu. Posjetitelji dobre platežne moći napunili bi kampove, privatni smještaj, restorane i diskoteke. Danas je situacija skroz drugačija, ferragosto je ostao magloviti pojam iz prošlosti a Talijani na popisu nacionalnosti koje posjećuju Dubrovnik nisu ni među prvih deset.

Materijalno je presudno

Frano Bongi, počasni konzul Talijanske Republike u Dubrovniku često je u kontaktu s poznanicima s Apeninskom poluotoka pa primjećuje neke trendove s emitivnog tržišta u neposrednom susjedstvu:

- Već godinama stanje s talijanskim turistima nije kao u predratnim godinama. A promjene u navikama putovanja su se dogodile i nakon ove pandemije korone. Moj dojam je kako Talijani sve češće ostaju na odmoru unutar granica svoje zemlje. A i sam ferragosto u Italiji više nije sezona kad sve miruje, rade samo oni koji moraju i sve je zatvoreno. Također, ulogu igra i materijalno, više nije povoljna situacija kod nas. Gosti iz Italije su dolazili prije na našu obalu jer je bilo jeftinije, a sad, kad smo se skoro izjednačili s talijanskim cijenama, Talijani putuju gdje im se bolje isplati. Ključni su ekonomski razlozi. A i povezanost Italije s našom obalom slabija je nego za prijašnjih sezona godišnjih odmora – ističe počasni konzul Bongi koji primjećuje još jednu osobitost kod talijanskih turista:

image

U ljetnoj gužvi na Stradunu se rijetko čuje talijanski

Bozo Radic/Cropix

- Sjeverni dio Apeninskog poluotoka uvijek je turistički gravitirao Istri kao auto destinaciji. Ostali su otkrili svoj južni dio, Siciliju i Kalabriju kao glavne destinacije za ljetovanje – kaže naš sugovornik koji ove turističke sezone ipak primjećuje određene pomake nabolje:

- Od početka srpnja ipak se nešto intenzivirao turistički promet, vidim to po češćim pozivima talijanskih turista za asistenciju. Dnevno primim barem dva poziva, a uglavnom je riječ o turistima koji dolaze direktnim sezonskim letom Dubrovnik -Napulj – otkriva Bongi.

Statistika Turističke zajednica Grada Dubrovnika potvrđuje kako turisti iz Italije nisu ni blizu vrhu ljestvice najčešćih posjetitelja, no nađe se sitnih pomaka:

-Tijekom srpnja zabilježena su 4 992 dolaska, s ostvarenih 14 210 noćenja, čime su se talijanski turisti pozicionirali na 14. mjesto na našoj listi po broju posjetitelja. Interes za Hrvatskom i Dubrovnikom raste s obzirom na svakodnevno povećanje broja gostiju, a vjerujemo kako će otvaranje Pelješkog mosta pridonijeti povećanju broja gostiju s talijanskog tržišta jer je ovako prometna povezanost s ostatkom Hrvatske olakšana – poručuju iz dubrovačke TZ i dodaju kako je od početka godine do kraja srpnja Dubrovnik zabilježio 9 891 dolazak gostiju iz Italije, koji su ostvarili 27 658 noćenja.

- U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, riječ je o oko 65 posto ostvarenog turističkog prometa – dodaju ususret ovogodišnjem ferragostu.

image

Gužva u rimskoj zračnoj luci Fiumicino

AFP

A kakva je u međuvremenu trajektna povezanost Dubrovnika na već uhodanoj jadranskoj ruti, raspitali smo se u Jadroliniji:

- Linija Dubrovnik – Bari krenula je s plovidbom 18. lipnja. Tjedno imamo četiri polaska iz Dubrovnika te četiri iz Barija. U razdoblju od 25. srpnja do 15. kolovoza polasci iz Dubrovnika se održavaju ponedjeljkom u 21 sat te petkom, subotom i nedjeljom u podne.

Polasci iz Barija su na rasporedu petkom, subotom i nedjeljom u 22 sata i četvrtkom u 21 sat – otkrivaju nam iz riječkog brodara i napominju kako su u tjednu od 25. srpnja do 2. kolovoza prevezli 1.600 putnika i 360 vozila, što je u odnosu na 2021. i 2019. blagi porast.

- S obzirom na početak ferragosta i povratak grupnih putovanja, očekujemo da će brojke premašiti i rekordnu 2019. godinu – optimistični su u Jadroliniji.

Rade cijelu godinu

Talijanski mediji potvrđuju promjenu trenda ljetovanja u susjedstvu. Većina talijanskih tvrtki, navode, ima manje od 50 zaposlenih i rade non- stop, kako bi barem dijelom sanirale gubitke iz razdoblja lockdowna. Ferragosto u Italiji postoji samo za državne institucije koje ga jedine mogu priuštiti, ali ni on više ne traje četiri kolovoška tjedna, već najčešće tek jednu setemanu. Kolektivni prekid rada, osim toga, nije u skladu s općim tržišnim kretanjima koja rijetko toleriraju i jedan, a kamoli više rada odmora, a najbolji primjer za to su veliki trgovinski centri.

Pokazalo se da su i Talijani umorni od restrikcija i željni odmora, a sve ih više bira destinacije na osami, poput otoka, seoskih domaćinstava i odredišta nautičkog turizma.

28. travanj 2024 09:38