StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoZRAČNA LUKA DUBROVNIK

SJAJNI REZULTATI U ČILIPIMA Do kraja godine 2,9 milijuna putnika, proveden važni EU projekt, dogodine dnevni letovi za SAD i nova linija za Budimpeštu<br />  

16. prosinca 2019. - 16:10
Uoči završetka još jedne uspješne poslovne godine, menadžment Zračne luke Dubrovnik predstavio je novinarima rezultate poslovanja i planove dubrovačkog aerodroma za 2020. godinu:

- Zračna luka Dubrovnik planira završiti 2019. godinu sa ukupno prevezenih 2.892.000 putnika, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje od 13,90 posto. Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2019. godinu iznosi 468,5 milijuna kuna Sto predstavlja porast od 11,23 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2019. godinu iznose 346,2 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 4,61 posto u odnosu na lani - izvijestio je v.d. direktor ZLD Frano Luetić.

Mediji su doznali i kako procijenjena neto dobit Zračne luke Dubrovnik za 2019. godinu iznosi 100,2 milijuna kuna te je za 34,66 posto veća u odnosu na prethodnu godinu. Nadalje, procijenjena operativna dobit Zračne luke Dubrovnik za 2019. godinu iznosi 184 milijuna kuna ili 8,64 posto više nego lani.

Za 2020. godinu planiran je porast broja putnika od 4,06 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema najavama prijevoznika za 2020. godinu očekuje se povećanje broja operacija od oko 3 posto na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji.

Najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika u Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici EasyJet, Jet2.com, Norwegian, Vueling Airlines, TUI Airway, Lufthansa, British Airways, Volotea I Aegean Airlines, te nacionalnog prijevoznika Croatia Airlines.

Svi spomenuti prijevoznici su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku ili zadržali postojeće kapacitete na istoj razini. Značajan rast prometa se očekuje prema EU destinacijama kao što su London, Pariz i Rim, te se očekuje povećanje kapaciteta na interkontinentalnim linijama.

Posebno značajne su najave povećanja kapaciteta na interkontinentalnoj ruti Philadelphia - Dubrovnik i obratno, najvećeg svjetskog zračnog prijevoznika American Airlinesa, koji je najavio dnevni let u periodu od početka lipnja do kraja listopada. Osim ove značajne rute još se mogu istaknuti nove linije prema Budimpešti prijevoznika LOT Polish koja bi trebala započeti u lipnju 2020.godine.

Tu su i linije prema Vilniusu prijevoznika AirBaltic dva puta tjedno s početkom u svibnju 2020. godine. Obje nove linije će prometovati do kraja rujna 2020. godine. Također, u tijeku su pregovori za uspostavljanje novih linija ili povećanje kapaciteta na postojećim linijama različitih prijevoznika.

Tijekom 2019. godine Zračna luka Dubrovnik je uspješno dovršila provedbu projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik" vrijednog 225 milijuna EUR-a. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU u ukupnom iznosu od 158 milijuna EUR-a te sredstvima zračne luke.

Dovršetkom projekta Zračna luka Dubrovnik je provela rekonstrukciju uzletno-sletne staze, rekonstrukciju i izgradnju staza za vožnju te stajanki, izgradnju novog postrojenja za opskrbu aviogorivom, terminala za generalno zrakoplovstvo, administrativne zgrade te zgrade za razvrstavanje otpada i pratećih sadržaja zaštite okoliša, izgradnju rent-a-car-sela te izgradnju kanalizacijskog sustava do Zvekovice.

 
26. travanj 2024 06:44